OPINIE | Discriminarea în tenis. Între ”ospitalitatea” australiană și premiile jucătorilor

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat vineri, 29 ianuarie 2021, ora 16:29,
tenis2
tenis2

Discriminarea între jucătorii de tenis a atins un nou episod pentru jucătorii prezenți în carantină, în Australia, în așteptarea primului turneu de Mare Slem al anului. Aceasta redeschide o rană mai veche, diferențele care se fac între jucătorii de tenis. 

”Ospitalitatea” australiană, pentru ”răsfățați” mumă… 

 Jucătorii care vor participa la primul turneu de Mare Slem al anului au fost nevoiți să stea în carantină 14 zile obligatorii, costurile pentru ca aceștia și însoțitorii lor fiind de 31 de milioane de dolari. Diferența s-a făcut între condițiile oferite pentru jucători. Acestea nu au fost egale pentru toți, chiar și în interiorul aceluiași hotel, camerele având mărime și facilități diferite.  

Astfel, un grup de 6 jucători și partenerii de antrenament au fost plasați la Adelaide, într-o bulă separată, în hoteluri de lux, de 5 stele, și au avut posibilitatea să se antreneze 5 ore pe zi. Este vorba despre primii 3 clasați la feminin (Simona Halep, Naomi Osaka, Serena Williams, care a înlocuit-o pe Ashleigh Barty, liderul mondial), respectiv la masculin (Novak Djokovic, Rafael Nadal, Dominic Thiem). 

Citește și VIDEO | Ce victorie! Simona Halep, revenire de senzație în meciul cu liderul WTA, Ashleigh Barty!

”Îmi pare rău pentru situația în care se află cei 72 de jucători, care nu pot ieși deloc din camere, dar asta se știa dinainte. Ni s-a explicat protocolul înainte de a zbura încoace, eram la curent cu ce se poate întâmpla. Pe de altă parte, cred că trebuie să ne simțim privilegiați pentru că ne putem face jobul. Să joci tenis într-un moment în care mor sute de oameni zilnic, cum se întâmplă în Spania, este un mare noroc”, a declarat Rafael Nadal la CNN, citat de Gazeta Sporturilor. 

”Am prieteni care suferă pe propria piele duritatea virusului, aceasta este viața reală. Cred că noi, jucătorii, am putea avea o viziune mai amplă a ceea ce se întâmplă. Nu ne putem plânge”, a încheiat ”regele zgurii”. 

Citește și Simona Halep şi-a aflat adversarele de la primul turneu oficial la care va participa în 2021! Pe cine poate întâlni

Citește și Simona Halep, optimistă înainte de Australian Open: ,,Provocarea e mare, însă am încredere”

”Totul este super, superstrict, dar e bine. De aceea Australia are zero cazuri de COVID. E incredibil, uimitor pentru o țară întreagă, nu? E nebunie, foarte intens, dar și bine pentru că apoi vom putea avea din nou o viață normală”, a completat-o Serena Williams, citată de aceleași surse. ”Este dificil, desigur, cu un copil de 3 ani în camera de hotel toată ziua, dar merită fiindcă știi că așa ești în siguranță”, a încheiat americanca de 39 de ani, aflată la Adelaide cu fata ei, Olympia. 

 pentru ”plebe” ciumă 

De partea cealaltă, sunt restul de 72 de jucători și jucătoare, care au fost plasați la Melbourne, la hoteluri de 3 stele, într-o carantină strictă, și nu au avut voie să iasă din camerele de hotel și să se antreneze.

Această măsură s-a luat deoarece zece persoane au fost testate pozitiv din rândul celor care au venit la Melbourne, iar acum mai există cinci purtătoare ale virusului, care rămân în izolare. Primul grup de 960 de persoane, format din jucători, membri ai staff-urilor și oficiali, a ieșit între timp din carantină. 

Citește și Pedeapsă capitală! Două jucătoare au fost excluse din circuitul WTA

Jucătorii aflați la Melbourne au avut reacții diverse. Printre aceștia se află Sorana Cârstea, una dintre cele mai vocale contestatare ale carantinei stricte, care a zburat la Melbourne cu un charter în care a fost depistat cazul pozitiv la SARS-CoV-2 al lui Sylvain Bruneau, antrenorul Biancăi Andreescu. 

În urmă cu câteva zile, Sorana a postat pe rețelele sociale o poză în care avea în brațe un aspirator dat de organizatori. ”Departamentul de sănătate a aprobat în sfârșit cererea noastră. Nu am mai fost așa de fericită în viața mea. Ziua 9 de detenție va fi cea mai buna de până acum”, a scris aceasta. În următoarea zi, a postat un alt mesaj ironic, în care a apărut cuvântul ”detenție”, alături de o poză cu o pizza.  

Citește și Simona Halep şi-a setat principalul obiectiv din 2021 ,,Să merg acolo şi să concurez la cel mai înalt nivel”

”Ia uite-o și pe fițoasa asta, face ce face și iar dă în Simona”, parcă îi și aud pe fanii hateri ai Simonei Halep, nemulțumiți că Sorana i-a ironizat cu aceste mesaje pe jucătorii prezenți la Adelaide, printre care și Simona. Relația dintre cele două jucătoare este glacială, rămâne celebră reacția Soranei la adresa jurnaliștilor la o conferință de presă: ”Pe lumea asta există și alte jucătoare în afară de Simona Halep!” 

Jucătoarea spaniolă Paula Badosa, clasată pe locul 67, a susținut că regula cu carantina totală de la Melbourne nu li s-a comunicat. După 7 zile de izolare, testul său a ieșit pozitiv la coronavirus, iar jucătoarea spaniolă a fost mutată într-un alt hotel. Condițiile de aici sunt lamentabile, nu mă așteptam. Nu am ferestre în camera de 15 metri pătrați, evident că respir doar virus. Am cerut produse de curățenie, un aspirator, nu mi s-a dat nimic. Sunt singura de aici cu test pozitiv, nu e ca și cum sunt copleșiți. Sunt decepționată, mă simt abandonată, a declarat Badosa pentru Marca, citată de Gazeta Sporturilor. Joi, aceasta a aflat că e contaminată cu tulpina britanică a virusului și va ieși din carantină pe 5 februarie. 

Citește și Mesajul Irinei Begu pentru Simona Halep: “A fost mereu o provocare pentru mine!”

Jucătorul uruguayan Pablo Cuevas, clasat pe locul 70, a postat zilnic filmulețe amuzante pe Instastory în privința condițiilor de la hotel. Astfel, el s-a filmat în diferite ipostaze, de la surfer pe salteaua patului, funcționar la birou, client al unui spa improviza sau partcipant la o petrecere în cameră.

Jucătorul canadian Edouard Roger-Vasselin a construit în cameră un circuit pentru mingea de tenis, jucătoarea britanică Heather Wason a imaginat un triatlon cu înot în cadă, bicicletă și alergare și o linie de finiș dintr-un cablu de alimentare. Jucătoarea franceză Caroline Garcia a dat de înțeles că are un vecin foarte atractiv. ”Mi-e teamă că tavanul camerei mele se va prăbuși la un moment dat. Antrenament intens la vecinul de deasupra. Mă întreb cine stă în camera 2514”, a postat Garcia. 

Soluția viabilă pentru diferențele din tenis: echilibrarea premiilor jucătorilor 

 Discriminarea între jucătorii aflați în Australia în așteptarea primului turneu de Mare Slam al anului redeschide o discuție mai veche: diferențele care se fac între jucătorii de tenis. 

Tenisul este un sport costisitor. Jucătorii sunt nevoiți să plătească mulți bani pentru membrii staff-ului (antrenor, fizioterapeut), avion, cazare. Turneele sunt împărțite în funcție de importanța lor.

Astfel, turneele cele mai importante, care oferă cei mai mulți bani, sunt organizate de ATP (Asociația de Tenis Profesionist), la masculin, respectiv WTA (Asociația Feminină de Tenis), la feminin, și sunt denumite turnee de Mare Slam, unde câștigătorul primește 2000 de puncte (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open), Masters, învingătorul este recompensat cu 1000 de puncte (Cincinnati, Indian Wells, Madrid, Miami, Monte-Carlo, Montreal, Paris, Roma, Shanghai), turneele de categoria 500 de puncte, câștigate de învingători și, ultima categorie, turneele de 250 de puncte. Înainte, turneele feminine aveau alte denumiri, de curând au adoptat denumirea turneelor din circuitul masculin. 

Citește și Mesajul Simonei Halep, înaintea debutului din Australia: “Ce călătorie frumoasă a fost. Sunt mândră de acestă serie!”

Jucătorii care participă la turneele organizate de ATP și WTA sunt, de regulă, cei clasați în primii 100 din lume și, datorită premiilor mari pe care le câștigă chiar și cei care sunt eliminați în primele tururi, nu au probleme financiare. Problema apare la jucătorii clasați de la locul 100 în jos, care, de regulă, participă la turneele organizate de ITF (Federația Internațională de Tenis), așa-numitele Features, care oferă premii în bani mult mai mici, iar mulți dintre cei eliminați în primele tururi se retrag din tenis, deoarece nu au bani pentru cheltuielile aferente tenisului, enumerate mai sus. 

Să luăm exemplu jucătorii români. Din păcate, Federația Română de Tenis plătește foarte puțin pentru juniorii talentați, care au șansa să confirme și să urce în clasament. Singura șansă pentru români este, fie să aibă o familie potentă financiar, gen Simona Halep, fie să crească în străinătate, gen Adrian Voinea, care a fugit în Italia cu doar 200 de dolari în buzunar, la câteva luni după Revoluția din decembrie 1989, sau Andrei Pavel, care a trăit o perioadă în Germania. 

Citește și VIDEO | Simona Halep a fost provocată! Așa ceva nu s-a mai văzut

Singura soluție pentru eliminarea diferențelor dintre jucătorii de tenis este ca ITF (Federația Internațională de Tenis) să impună, la condițiile de licențiere pentru turneele organizate de aceasta, un barem minim mărit substanțial pentru premiile pe care le oferă în bani, începând de la primele tururi.

Altfel, din păcate, în România și în lume foarte mulți tineri jucători talentați, care provin din familii sărace sau nu au posibilitatea să crească într-o țară cu o economie puternică se vor retrage din tenis, din cauza dificultăților financiare. 

Articol scris de Bogdan Teodorescu 

sorana cirsteateniscarantinăaustraliagrand slamwtaadelaideatpsimona haleppremii jucatori