OPINIE | Stilul care naște (noi) rateuri și încăpățânarea care ține naționala departe de lumea bună a fotbalului

Finalul de lună martie ne-a oferit în premieră un set de trei meciuri ale naționalei într-o campanie de calificare. 

Am preferat să treacă o perioadă și să tragem pe urmă concluziile după debutul care a fost mai dezamăgitor decât ne-am fi așteptat cu toții. După o campanie de Nations Legue încheiată până la urmă cu satisfacția de a fi în urna a doua la tragerea la sorți a eliminatoriilor Cupei Mondiale, a venit momentul adevărului. Cel în care eram curioși să vedem cum arată selecționata tricoloră în varianta 2021. Și eu spun că premisele erau cât se poate de încurajatoare. Majoritatea celor de la mijloc în sus păreau să aibă un început de an promițător, cu evoluții mult mai bune decât la ultima apariție în tricoul reprezentativei, în toamna lui 2020.

CITEȘTE ȘI –>> EXCLUSIV | Strategia care trebuia aplicată în această campanie de calificare: “Riscam, dar aveam o echipă formată”

Aici îi includem pe Stanciu, Răzvan Marin și Ianis Hagi. Iar pe listă se poate adăuga revelația Mihăilă, Man care a avut o lună și jumătate de acomodare în Italia în care începuse să arate bine și chiar Pușcaș, revenit rapid cu gol la echipa de club după accidentare. Cred că trebuie să plecăm de la ideea că niciun jucător cu potențial imens nu a fost sărit la selecție și tot mai puțină lume vorbește despre acest aspect atunci când Rădoi comunică lotul pentru următoarea acțiune. Și asta pentru că nivelul valoric tot mai scăzut din ultimii ani practic nu ne face să arătăm cu degetul alegerile făcute de tânărul antrenor. Tânăr și neexperimentat ar spune mulți care îi reproșează două lucruri majore în ecuația momentului de la echipa națională.

Armenia Romania 1

Primul vizează numeroasele schimbări pe care le face în primul 11 de la un meci la altul. Astfel, pentru jocul din Armenia nu s-au mai regăsit din primul minut 6 dintre titularii partidei cu Germania, jucată trei zile mai devreme. Întâlnire ce nu poate fi catalogată drept o catastrofă, având în vedere că în ciuda superiorității adversarului scorul a fost unul strâns. Sigur că schimbări trebuie făcute funcție de eventualele accidentări și chiar poate de evoluțiile unora dintre jucători. Plus că și alții trebuie să primească la un moment dat o șansă. Doar că 6 mi se par cam multe.

CITEȘTE ȘI –>> EXCLUSIV | Un fost mare fotbalist dă de pământ cu naționala după umilința din Caucaz: “3-4 dintre ei nu mai călcau pe la lot!”

Iar majoritatea oamenilor de fotbal care au răspuns invitației realitateasportiva.net de a-și da cu părerea despre acest subiect au indicat la unison că trebuie să existe un nucleu de 7-8 jucători care să aisgure scheletul naționalei. O altă problemă ridicată fie de contestatarii lui Rădoi fie de chibiții care nu pot sta departe de fenomen o reprezintă tactică aleasă în anumite momente ale jocurilor. Selecționerul nu a făcut niciodată un secret din faptul că își dorește ca naționala să joace ofensiv și nu a reunțat la principiul său nici măcar atunci când poate prudența era indicată. Drept urmare după ce am rămas în inferioritate numerică în ultimul sfert de oră a meciului din Armenia, niciun fundaș central nu a întărit apărarea.

radoi antrenor

S-au făcut schimbări post pe post într-un moment în care eram în avantaj pe tabelă. La rateurile pe care le-a dat defensiva în finalul confruntării din debut cu Macedonia de Nord cred că era nevoie de forțe sporite în fața propriului careu. Niță a făcut și el cât a putut dar greșelile mari ne-au îngropat. Nu de tot, pentru că grupa este echilibrată și multe se mai pot întâmpla de aici înainte. Plus că până la următoarele meciuri din calificări mai sunt mai bine de 4 luni, timp pe care sperăm ca selecționerul să îl folosească pentru a-și pune la punct strategia. E nevoie de o alta care să dea rezultate. Că de asta ne-am convins.

CITEȘTE ȘI –>> EXCLUSIV | “La nivelul la care suntem trebuie să jucăm și pragmatic”. Sfatul primit de Rădoi după “experimentele” ofensive