Răspunsul LPF, după acuzaţiile lansate de Burleanu: ,,Am văzut că îi plac cifrele şi îi ofer eu câteva”

sursa foto: frf.ro

Între FRF şi LPF este un scandal continuu, după ce Răzvan Burleanu i-a acuzat pe cei de la Ligă că vor să-şi asume meritele pentru implementarea sistemului VAR în mod gratuit.

Preşedinetele FRF spune că LPF este de vină pentru amânarea implementării sistemului VAR în Liga 1 şi i-a numit pe oficialii de acolo ,,palavragii”. Acesta i-a acuzat pe cei de la forul condus de Gino Iorgulescu că vor să controleze arbitrajul din Liga 1.

razvan burleanu

Justin Ştefan, secretarul general al LPF, a reacţionat şi i-a răspuns lui Răzvan Burleanu, prin intermediul unei postări pe Facebook, în care prezintă cheltuielile care se fac la LPF.

,,Am văzut că lui Răzvan Burleanu îi plac cifrele, aşa că îi ofer câteva: 1. În acest sezon, cluburile din Liga I vor plăti pentru indemnizaţiile arbitrilor şi ale observatorilor de arbitraj suma de 5,9 milioane lei, adică peste 1,2 milioane euro (fiecare club din Liga 1 plăteşte pentru un meci suma de 18.642 lei, iar numărul total de meciuri este 317). 2. În sezonul trecut, fiind doar 268 de meciuri, cluburile din Liga 1 au plătit pentru arbitri şi observatorii de arbitri suma de aproximativ 1,02 milioane euro.

Justin Stefan

Cât despre calitatea prestaţiilor pentru care cluburile din Liga 1 plătesc peste un milion de euro anual, cred că o ştim cu toţii. Răzvan Burleanu trebuie să înţeleagă că FRF furnizează un serviciu cluburilor din Liga 1, iar acest serviciu lasă multe de dorit. Cred că Burleanu ar trebui să fie primul interesat de îmbunătăţirea prestaţiilor sau măcar de corectarea greşelilor prin intermediul sistemului VAR, deoarece arbitrii sunt în subordinea lui”.

CITEŞTE ŞI: FRF, în atenția FIFA după scandalul cu sistemul VAR: „Este un război rece între LPF și federație!”

În cadrul protocolului VAR, LPF şi FRF au anumite obligaţii: LPF să furnizeze tehnologia (există deja două maşini de VAR, aşa încât LPF şi-a făcut treaba), iar FRF să furnizeze formarea arbitrilor VAR, ceea ce am constatat cu toţii că nu s-a întâmplat până acum. LPF nu poate acoperi costurile pentru educarea arbitrilor deoarece această chestiune ţine, potrivit legii şi regulamentelor, de FRF.

Ba mai mult, după ce FRF va furniza arbitrii VAR, cluburile din Liga I vor plăti baremurile acestor arbitri. Aşadar FRF trebuie să scoată bani din buzunar pentru a-şi ajută arbitri să se califice profesional şi să poată câştigă mai mulţi bani

Şi dacă tot vorbeşte de transparenţă, îl aşteptăm pe domnul Burleanu să ne spună cât la sută din veniturile FRF (inclusiv pomană primită de la FIFA şi de la UEFA), merg efectiv în bugetul cluburilor afiliate la FRF? Nu de alta, dar în cazul LPF, circa 90% din veniturile comerciale realizate de noi merg către cluburile din Liga 1.

Iar acum, pentru că m-a făcut curios, îi adresez şi eu domnului Burleanu câteva întrebări, deşi sunt sigur că vor rămâne fără răspuns: 1. Care este bugetul anual de salarii al FRF? 2. Care este valoarea anuală a diurnelor de deplasare plătite de FRF preşedintelui Burleanu din 2014 până în prezent? 3. Câţi bani s-au cheltuit de FRF în proiectele eşuate ale centrelor de excelenţă?

Citeşte şi FRF, balon de oxigen pentru Dinamo! Ce procent din datorii pot amâna cluburile

Cât despre suspiciunile de control al LPF asupra arbitrajului şi asupra comisiilor jurisdicţionale, îl aştept pe Răzvan Burleanu să vină urgent cu probe, pentru că altfel este de-a dreptul ridicol. Mi se pare că după 7 ani de mandat domnul Burleanu nu ştie că CCA, comisie din cadrul FRF, deleagă arbitrii şi observatorii de arbitri, iar Comitetul Executiv al FRF numeşte membrii comisiilor jurisdicţionale. Aşa încă mă întreb retoric nu cumva cei care îi deleagă sau îi numesc pe arbitrii şi pe membrii comisiilor jurisdicţionale sunt primii care pot avea controlul asupra celor delegaţi sau numiţi?”,apare în postarea făcută de Justin Ştefan.

 

,,Am avut însă surpriza să văd că, deşi deţinătorul de drepturi TV a oferit această posibilitate de a acoperi cheltuielile cu tehnologia VAR, LPF nu acoperă niciun cost în cadrul acestui proiect chiar dacă Liga I nu este organizată de către federaţie. Discuţiile s-au blocat fiindcă, deşi se acoperă cheltuielile cu pregătirea arbitrilor în cuantum de aproximativ 500.000 de euro, palavragiii de la LPF îşi doresc să îşi asume acest proiect şi au solicitat să îşi asume managementul implementării VAR, deşi LPF nu acoperă niciun leu în acest proiect.

Altfel spus, LPF îşi doreşte să conducă arbitrajul românesc pe banii Federaţiei Române de Fotbal. Îi suspectez chiar că îşi doresc un control pe arbitraj, pe care să îl tranzacţioneze în avantajul vreunui club, aşa cum există astăzi suspiciuni că o fac la nivel de comisii jurisdicţionale.”, a declarat Răzvan Burleanu, după şedinţa de ieri a Comitetului Executiv.

Citeşte şi Implementarea VAR, motiv de război! Burleanu a ieşit la atac: „Palavragii de la Ligă vor control pe arbitraj!”