OPINIE | Unde sunt vrăjitorii de altădată? Marii antrenori se întrec în rateuri care provoacă dezamăgire și ironie

În săptămâna reluării Champions League, mi-a atras atenția parcursul unora dintre echipele care își leagă speranțele de participarea în această competiție pentru a-și ascunde slăbiciunile din campionatele interne. 

Și foarte intreresant, unele dintre ele având pe bancă aceeași antrenori sau manageri de succes din trecutul nu foarte îndepărtat. Cel mai bun exemplu în acest caz cred eu este cel al lui Jurgen Klopp. Neamțul charismatic aplaudat la Dortmund și primit cu mare speranță la Liverpool. Iar speranțele nu au fost deșarte câtă vreme cormoranii au câștigat cu el pe bancă primul titlu după 30 de ani. Și au jucat două finale de Champions League, dintre una câștigată. În momentul începerii sezonului actual toți au continuat să îi vadă pe The Reds drept principala favorită la un nou titlu.

CITEȘTE ȘI –>> Moment istoric! S-a schimbat podiumul golgheterilor din Liga Campionilor

Și adevărul era că la ce arătase această echipă și parcurs avusese parcă nici nu încercai să îi contrazici pe fanii legendarul formații din orașul Beatlesilor. Doar că de la jumătatea sezonului ceva s-a blocat în mecanismul imaginat de Klopp. Iar echipa sa invincibilă pare că s-a gripat căzând victimă chiar și pentru echipe din a doua jumătate a clasamentului din Premier League. Iar cel mai relevant exemplu al crizei de care nu se feresc să vorbească nici măcar legendele clubului este parcursul înregistrat de echipă în ultima vreme în partidele jucate pe Anfield.

liverpool premier league profimedia 0592293820 scaled
Sursă foto: Profi Media Images

Seria de 63 de mecuri consecutive fără înfrângere acasă, s-a oprit la eșecul în fața celor de la Burnley. Neîntâmplător deloc pentru Salah & Co. Și asta pentru că imediat au urmat alte trei partide pierdute. Două dintre ele fără drept de apel, în fața rivalelor City și Everton. Patru eșecuri acasă la rând pentru prima oară după 98 de ani! Chiar și absența lui Van Dijk nu poate explica gafele din apărarea lui Liverpool. De care pot râde și jucătorii unor echipe de ligă județeană de la noi.

CITEȘTE ȘI –>> Decizia luată în Anglia care ne dă speranțe! Primul pas pentru a avea fani în tribune la EURO a fost făcut

Departe de primul loc al clasamentului, englezii ar trebui să se întrebuințeze serios să prindă chiar și un loc de Champions League. Klopp cred că se simte și el ciudat să tot explice jocurile nereușite ale cormoranilor. Însă tare mi-e teamă că ciclul actualei echipe s-a cam încheiat. Iar Jurgen nu mai poate scoate nimic în plus de la actualul lot. Prea mulțumit cu succesele din ultimul timp. Nu este singurul exemplu de acest gen. Dacă asta poate fi o consolare pentru german, printr-o situație asemănătoare trece și Zinedine Zidane.

real madrid la liga profimedia 0592898955 scaled
Sursă foto: Profi Media Images

Vrăjitorul cu trei trofee de Champions League cucerite consecutiv(fapt unic în ultimii aproape 50 de ani în această competiție) s-a reîntors pe Bernabeu crezând că poate să refacă șirul succeselor oprit după plecarea sa în glorie în vara lui 2018. Dacă sezonul trecut a luat titlul și grație replicii slabe a rivalului tradițional, acest sezon ne demonstrează că fără un magician precum Ronaldo, Realul nu mai este nici pe departe echipa care să sperie. A fost eliminată din Cupă de o echipă de Liga 3, a pierdut Supercupa Spaniei, s-a calificat cu greu din grupele Champions League după două înfrângeri cu Șahtior și până în urmă cu o săptămână era la ani lumină de liderul Atletico, în La Liga.

CITEȘTE ȘI –>> VIDEO | Mourinho, vorbe de duh în criză de rezultate! „În toată negativitatea, e un lucru pozitiv!”

Sigur că finalul de sezon poate salva aparențele, dar pentru a ne convinge sau nu de asta mai avem de așteptat. Cer este că Realul a dezamăgit în prima parte a sezonului. Iar de câteva ori s-a spus că Zinedine Zidane a fost aproape de o demitere. Mai rău decât Zidane și Klopp stă Jose Mourinho. Portughezul a preluat-o sezonul trecut pe Tottenham, aflată într-un recul după momentul de grație al finalei Ligii din 2019. După ce a ratat calificarea în Champions League în stagiunea precedentă, The Special One se zbate acum să prindă măcar un loc de Europa League. Și mai nou, Mourinho tocmai ce a fost declarat antrenorul secolului 21 în fotbalul mondial de către IFFHS. Totuși, parcă succesele sale sunt cam departe, nu-i așa?

tottenham premier league profimedia 0592606701 1 scaled
Sursă foto: Profi Media Images