OPINIE | Un român, încolțit de străini! A greșit sau nu? Aceasta e întrebarea în societatea anului 2020

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat marți, 15 decembrie 2020, ora 15:43,
hategan paris
hategan paris

Credeam că o să avem un final de an mai liniștit. După ce că pandemia a tulburat fotbalul în varianta lui modernă, asta ne mai lipsea.

Să ajungem din nou, noi românii, în gura lumii. Suficient să fie rostită o vorbă, cineva să potrivească un cuvânt și de aici un scandal monstru. Am văzut că toată lumea vorbește că întâmplându-se la Paris acest episod, sensibilitatea personajului vizat a fost mult mai mare. Personal nu cred în varianta asta. Webo s-ar fi supărat oriunde la fel de tare. În lumea anului 2020, o sintagmă folosită așa la repezeală poate genera fel de fel de interpretări. Iar camerunezul a luat-o personal și rasial. Cu siguranță că a înțeles „negro” în loc de acel „negru” neaoș românesc. Dacă ași fi fost pus în situația respectivă și aș fi înețeles ambele cuvinte, pe mine -ar fi deranjat mai mult acel „ăla”.

CITEȘTE ȘI –>> EXCLUSIV | Descoperirea care schimbă tot ce se știa despre episodul “Paris”: “Erau niște antecedente acolo”

Merg pe stadioanele Ligii 1 acolo unde am prilejul, mai ales acum în perioada în care accesul spectatorilor e interzis să aud foaret multe dintre dialogurile dintre arbitrii și actotii din teren sau reprezentanții echipelor de pe băncile tehnice. De cele mai multe ori adresarea este ce cu „domnule, „vă rog”, totul sub o formă de respect cumva asumată de postura în care se află cei care împart dreptatea. Numiți de mulți cavaleri ai fluierului, de unde și ținuta pe care trebuie să o aibă arbitrii în cadrul acestui fenomen. Astfel că termenul de ăla ar fi trebuit să lipsească din formularea aleasă complet neispirat. Totuși chiar și această alegere are o explicație.

Adrian Porumboiu a răsturnat toate teoriile apărute după seara de coșmar pentru brigada românească. Fostul arbitru internațional susține că vocea care se aude pe înregistrare și care îndeamnă la sancționarea lui Webo este cea a asisitentului Octavian Șovre, nu a lui Sebastian Colțescu. Și vine cu un argument care mi se pare foarte pertinent. Aceeași brigadă condusă de Ovidiu Hațegan a oficiat cu două spătmâni înaintea jocului de la Paris la un alt meci al lui Istanbul BB în grupele Champions League. Cel al turcilor contra lui Manchester United, pierdut cu 4-1. Iar explicația pentru care cererea de eliminare a lui Webo a fost făcută încă din minutul 14 ar fi aceea că partida din Anglia a lăsat ceva urme pentru Șovre.

Care s-a simțit probabil deranjament de atitudinea antrenorului secund al oaspeților de pe banca tehnică. Iar la prima abatere, la prima formă de protest a reacționat. Și i-a cerut lui Hațegan să îș trimită în tribune pe fostul coleg de națională al lui Falemi. Dincolo de supărarea adunată în 24 noiembrie, Șovre și mai apoi Colțescu nu trebuie scuzați măcar pentru încă un lucru. Că la acest nivel nu știu cu cine au de-a face. Adică să nu te uiți tu pe foia de joc să te interesezi cine se află în stafful fiecărei echipe? Iar dacă s-ar fi uitat ar fi trebuit să îl remarce pe Webo, fotbalist cu ștate vechi în La Liga. Și atunci, ar fi trebuit să fi fost menționat cu numelele său atunci când Hațegan a fost chemat la margine.

CITEȘTE ȘI –>> EXCLUSIV | Imaginea lui Colțescu în ochii unui nume mare al arbitrajului: “Avea destinul ciobanului din Miorița”

Au fost câteva mici neatenții care au condus la acest moment nefericit. Pentru că imaginea României a avut puțin de suferit în seara de 8 decembrie și în zilele următoare. Observați probabil că nu am folosit cuvântul rasism în rândurile de  mai sus. Pentru că un astfel de episod nu trebuie sub nicio formă încadrat acolo. A fost o neglijență, o superficialitate, dar în niciun caz rasism. Întreaga exagerare va rămâne însă aproape singulară. Cu toată deschiderea UEFA și FIFA pentru combaterea acestui flagel, situații ca aceasta nu se pot repeta prea des. Din simplul motiv, că televziunile plătesc bani grei pentru spectacolul din teren.

CITEȘTE ȘI –>> EXCLUSIV | Intervenția lui Falemi care lămurește lucrurile în cazul Colțescu: “Nu consider asta”

Bulversarea calendarului competițional cu prea multe amânări de jocuri îi va face pe oficialii forurilor competente să ia măsuri ferme. Dacă această partidă nu ar fi putut fi amânată pentru ziua următoare sunt clar convins că turcii ar fi fost obligați să joace. Altfel, ar fi fost amendați drastic și poate suspendați și din competițiile continentale. Pentru că mesajul de întrerupere al jocului ar fi fost cumva suficient. Acum însă nu ne putem bate joc de spectatori(în viitorul apropiat reîntorși pe arene), de telespectatori și de toți cei implicați în fenomen. Că am auzit „negro” și nu „negru”. Cu scuzele de rigoare, spectacolul trebuie să continue. Că exagerările fac rău în orice domeniu.

champions leaguerealitateaistanbul bbscandal rasismsovrehateganwebocoltescu