OPINIE | Un ”lup galben” din urbea lui Nenea Iancu, pe Coasta de Azur!

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat miercuri, 03 februarie 2021, ora 14:16,
ursea
ursea
Preocupată și prea ocupată cu mediatizarea antrenorilor români care activează în Asia (Cosmin Olăroiu, Răzvan Lucescu) sau în Europa, în campionate din Est, Ucraina (Mircea Lucescu), Grecia (Loti Boloni) sau Turcia (Dan Petrescu – faptul că antrenorul campioanei României a preferat să semneze cu o echipă care are ca obiectiv evitarea retrogradării arată cât de mult a scăzut Liga 1, Marius Șumudică – dansurile sale pe manele fac rating, fac accesări, se aleg cu zeci de mii de vizitatori ”unici”), presa din România l-a popularizat foarte puțin pe singurul antrenor român care activează în cele mai puternice 5 campionate din Europa, Italia, Spania, Anglia, Germania, Franța.

Este vorba despre Adrian Ursea (53 de ani)antrenorul lui Nice, care, după o lungă perioadă în care a fost ”secundul” fostului internațional francez Patrick Vieira, a fost numit în acest sezon ”principal” și are o misiune deloc ușoară, evitarea retrogradării în al doilea eșalon francez. 

Unul dintre eroii Petrolului de la finele anilor ”80” 

Liliac – Popa, Pitulice, Panait, Ruse – Mocanu, Șt. Matei, Oct. Grigore – Greaca, Catinca, Ursea. Este echipa standard a Petrolului de la finele anilor ”80”, pe care suporterii cu păr cărunt ai ”lupilor galbeni” o știu, cu siguranță, pe dinafară.  

Așadar, Adrian Ursea este cunoscut, mai degrabă, ca fostul atacant al Petrolului, în trioul cu Greaca și Catinca, decât ca antrenorul lui Nice. Sub tricoul ”lupilor”, Ursea a înscris peste 100 de goluri. Ursea s-a născut la Ploiești, unde a început fotbalul. Acolo și-a făcut junioratul, după care a făcut trecerea la echipa mare.  

Citește și Un prieten adevărat la nevoie se cunoaște! Fanii lui Genk, gest superb pentru Petrolul

Suporterii mai tineri trebuie să știe că viața nu a început cu Facebook, Twitter, Instagram sau Whatsappcu Man, Tănase, Coman, Messi sau Cristiano Ronaldo. A existat o perioadă în anii ”80” în care, pentru a prinde un loc în tribunele vechiului stadion al Petrolului ”Ilie Oană”, fanii trebuiau să vină de dimineață să apuce un loc, mai ales la derbyurile cu Steaua, Dinamo sau Universitatea Craiova. 

Să facem o incursiune în istorie și să spunem că anii ”80” au reprezentat perioada de aur a fotbalului românesc, în care Universitatea Craiova a fost deschizătoare de drumuri și a ajuns în semifinalele Cupei UEFA, a urmat Dinamo, care a jucat semifinale de Cupa Campionilor și apoi de Cupa Cupelor și, în fine, Steaua, care a obținut cea mai mare performanță a echipelor românești, care cu greu se va repeta vreodată, câștigarea Cupei Campionilor, în 1986, urmată de o semifinală de Cupa Campionilor și de o nouă finală, pierdută categoric, 0-4 în fața mașinii de fotbal a Milanului trioului olandez, format din Rijkaard, Gullit și Van Basten. 

Citește și VIDEO | S-a declanșat FIESTA la Ploiești! Imagini incendiare cu fanii Petrolului după victoria în fața Rapidului

În anii ”80” era foarte greu pentru un atacant, ca Adrian Ursea, dacă nu avea valoare, să joace chiar și în Divizia B, cum se numea Liga 2 în acea perioadă, la echipe gen Metalul, nu mai vorbesc la echipele din Divizia A, actuala Liga 1. Iată care erau atacurile adversarilor Petrolului din Divizia A, în anii ”80”: Steaua: Lăcătuș, Pițurcă, Dinamo: Vaișcovici, Răducioiu, Craiova: Cămătaru, Cârțu, Crișan, Poli Timișoara: Rosemblum, Timofte, Oct. Popescu, Inter SibiuVăsâi, Laurențiu, Predatu, FCM Brașov: Bența, Paraschivescu, Corvinul Hunedoara: Gabor, Petcu, Farul: Funda, M. Popa, Zahiu, FC Bihor: Musznaj, Ov. Lazăr, Sportul Studențesc: Coraș, M. Sandu, FC ArgeșRadu II”U” Cluj: M. Popescu, Predatu, Jiul Petroșani: Henzel, Lasconi, Flacăra Moreni: Stere, Lala, Victoria București: Țâră, Damschin, Culcear, FC Olt ScorniceștiPrepeliță, Pițurcă, Iamandi 

Citește și Budescu vrea să joace din nou pentru Petrolul: “Tot aştept ca echipa să promoveze!”

De la Petrolul, la echipe obscure din Elveția… 

Așadar, Adrian Ursea a evoluat mai întâi la Petrolul, între 1986 și 1991, mai întâi în Divizia B, între 1986 și 1989, apoi în Divizia A, până în 1991. În această perioadă, Ursea a terminat cu Petrolul pe locul 4, în 1990, scăpat și de dispariția Victoriei București, club desființat după Revoluția din Decembrie 1989, și a reușit și o semifinală de Cupa României, în 1990, pierdută în fața Stelei.

În acel an, s-a calificat cu Petrolul în Cupa UEFA. Sorții au fost cu ghinion pentru echipa ”lupilor galbeni”, ploieștenii întâlnind pe Anderlecht, finalista Cupei Cupelor 1990, care a câștigat atât la Ploiești, cât și la Bruxelles. 

În sezonul 1988-1989, Adrian Ursea a fost împrumutat la defuncta Victoria București. Apoi, Ursea a evoluat la echipe modeste din Elveția: Locarno (1991-1992), Chenois (1992-1994). A urmat transferul la Rapid, unde a evoluat o scurtă perioadă, în 1994, de unde a plecat iar în Elveția, unde a mai evoluat la Etoile Carouge (1995), Bulle (1995-1996), Vevey (1996-1997), Stade Nyonnais (1997-1999) și Fribourg (1999-2000), unde și-a încheiat cariera de jucător. 

…De unde, ca antrenor, a ajuns în top 5 campionate Europa 

În anul 2000 și-a început cariera de antrenor, unde altundeva decât în Elveția? A început la echipa Vevey, unde a evoluat ca jucător (2000-2001), apoi a activat ca antrenor secund la prima echipă importantă, Servette Geneva (2001-2003), an în unde a fost numit ”principal” și a lucrat până în 2005, perioadă în care nu a reușit performanțe notabile.

În sezonul 2005-2006, a antrenat-o pe Meyrin, municipalitatea Cantonului Geneva. Cea mai mare perioadă la o echipă din Elveția a fost 9 ani, între 2007 și 2016, când a fost director tehnic la Neuchatel Xamax, cu care a promovat în a doua divizie în sezonul 2014-2015. 

În 2016 a ajuns la Nice, echipa unde activează actualmente ca antrenor principal. Mai întâi, a fost ”secundul lui Lucien Favre, între 2016 și 2018, apoi, în 2019, o scurtă perioadă antrenorul echipei Under 21 Servette Geneva. În același an, a revenit la Nice, unde, în noiembrie, a fost numit din nou ”secund”, de această dată al celebrului fost internațional francez Patrick Vieira, și a activat în această funcție în sezonul 2019-2020 (Nice a terminat pe locul 7) și o parte din sezonul 2020-2021, până în decembrie, când a fost numit ”principal”, funcție sub care activează și în prezent.

Citește și Un fost jucător al Petrolului, antrenor în Ligue 1!

 Numirea sa ca ”principal” la Nice s-a produs pe 4 decembrie 2020, după ce echipa, sub comanda lui Patrick Vieira, a suferit 5 înfrângeri consecutive în toate competițiile și a fost eliminată din grupele Europa League. Așadar, Ursea ajungea, pentru prima dată, să conducă, din postura de antrenor principal, o echipă din cele mai puternice 5 campionate ale Europei. 

Dorit în iarnă, un vis pentru suporterii Petrolului? 

După promovarea în Liga 2, în 2018, Petrolul s-a zbătut în mediocritate în Liga 2, în condițiile în care echipa ”lupilor galbeni” a avut unul dintre cele mai mari bugete din cel de-al doilea eșalon fotbalistic.

În sezonul 2018-2019, ploieștenii, în ciuda faptului că, alături de ”U” Cluj erau cotați principala favorită la promovarea în Liga 1, au terminat pe un dezamăgitor loc 4 și au ratat barajul de promovare. După un conflict cu o parte dintre suporteri, Mădălin Mihailovici, CEO Veolia, a anunțat că își retrage finanțarea, dar, după ce conflicul s-a terminat, a continuat finanțarea. 

Citește și EXCLUSIV | Strigătul de disperare al fanilor Petrolului: “Suntem resemnați!”

În acest sezon, datorită bugetului, Petrolul a început din nou ca mare favorită la promovare. Între finalul sezonului trecut și acest sezon, s-a renunțat la majoritatea lotului, a fost numit ca antrenor Viorel Moldovan, iar, în săptămânile următoare au fost aduși 30 de jucători noi. Rezultatul este din nou dezamăgitor.

Petrolul a terminat sezonul de toamnă pe locul 9, cu 21 de puncte, la 2 în spatele Universității Cluj, echipa de pe locul 6, ultimul care asigură prezența în play-offul care stabilește cele două echipe care promovează direct și cele două care vor merge la baraj.

Citește și VIDEO | Concluzia lui Moldovan după prima parte a cantonamentului: “E loc de mai bine”. Ce urmează pentru Petrolul

 Petrolul l-a dorit acum, în pauza de iarnă. Dacă ar fi venit la echipa sa de suflet, ”lupii galbeni” ar fi avut o șansă în plus la promovare. Ursea ar fi adus la Ploiești experiența sa din Elveția și Franța, superioară lui Moldovan ca antrenor (Moldovan a evoluat și el în Elveția, dar doar ca jucător,la Neuchatel Xamax, Grasshoppers Zurich și Servette Geneva).

De asemenea, datorită relațiilor sale, avea posibilitatea să convingă anumiți jucători din Franța să vină la Ploiești, și, poate, ar fi adus un plus Petrolului în tentativa de revenire în Liga 1. Dar poate că, într-o bună zi, după experiența de la Nice, Ursea se va întoarce acasă, la echipa sa de suflet, și o va conduce, în Liga 1, pe noul stadion ”Ilie Oană”. 

 ”Un antrenor este ținut de rezultate”, un clișeu nu întotdeauna valabil 

 ”Pe un antrenor îl țin în funcție doar rezultatele, când nu le are, antrenorul este de vină”. Este un clișeu care funcționează peste tot, din spațiul carpato-danubiano-pontic până la fotbalul de pe Sena. Dar, ca să vă faceți o idee mai exactă a forței financiare a lui Nice, haideți să vedem situația exactă a echipei de pe Coasta de Azur. 

Așadar, cum aminteam mai sus, Adrian Ursea a fost numit antrenor principal la Nice pe 4 decembrie 2020, în locul fostului internațional francez Patrick Vieira. Nice, Nisa așa cum știu românii orașul francez, Coasta de Azur, trai pe vătrai, vacanță continuă, și-au spus microbiștii care au aflat, la vremea respectivă, despre numirea sa. 

Citește și EXCLUSIV | Mihailovici, pus la zid de fanii Petrolului:” Taie și spânzură la echipă”

Situația era, însă, total diferită. Ursea avea misiunea ingrată de a reuși salvarea de la retrogradare, obiectiv de care patronul nu l-crezut în stare să-l îndeplinească pe Vieira, fostul celebru internațional francez.

De la preluarea echipei, pe 4 decembrie anul trecut, palmaresul lui Ursea este mai degrabă dezamăgitor, echipa având, în această perioadă, 2 victorii, 3 egaluri și 5 înfrângeri. După 22 din 34 de etape, Nice ocupă locul 13, cu 26 de puncte și are 8 puncte avans față de Lorient, prima echipă aflată pe locurile retrogradabile. 

Dar, când analizăm calitățile de antrenor ale lui Ursea, trebuie să ne gândim și la context, forța financiară a echipei. Cu un lot evaluat la 207 milioane de euro, Nice este departe de bugetul echipelor aflate pe poziții care asigură participarea în cupele europene: PSG – 870 milioane de euro, Lyon – 323 milioane de euro, Monaco – 312 milioane de euro, Lille – 280 milioane de euro milioane de euro, Rennes – 253 milioane de euro. Cu un buget de 227 de milioane de euro, Marseille ocupă un dezamăgitor loc 9, la jumătatea clasamentului, se pare încă un sezon lamentabil pentru echipa de pe ”Velodrome”. 

Cel mai bine cotat jucător al echipei antrenate de Adrian Ursea este mijlocașul central Jeff Reine-Adelaide (23 de ani), 25 de milioane de euro.  

În aceste condiții, singurul obiectiv realizabil pentru Adrian Ursea în acest sezon este evitarea retrogtradării. Echipa de pe Coasta de Azur nu are un buget care să-i permită să viseze la cupele europene. 

”Ora exactă se dă în campionatele top 5 Europa” 

Presa românească îi mediatizează mai mult pe antrenorii care au notorietate, gen Olăroiu, Răzvan și Mircea Lucescu, Boloni, Sumudică sau Dan Petrecu, pe care îi aminteam mai sus. Totuși, cred că Adrian Ursea, chiar dacă a fost mai mulți ani ”secund” la Nice are niște merite care nu îi sunt recunoscute suficient, a fost marginalizat pe nedrept.

Mi se pare mult mai dificil să pătrunzi în campionatele top 5 (unde a activat și Loti Boloni, la Nancy, Rennes, Monaco, Lens) și mai greu să reziști, chiar și ca ”secund”, decât în campionate din Asia sau din Europa de Est. Chiar dacă a avut relații, pentru că a activat atâția ani ca jucător și antrenor în Elveția, vecina Franței, Ursea putea fi dat afară demult de la Nice, în perioada în care era ”secund”. 

Citește și O fostă glorie a “lupilor galbeni” și-a dat demisia: “Nu vreau să fiu părtaș la prăbușirea FC Petrolul!” 

Așa că, să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. ”Ora exactă se dă la București”, era o vorbă din fotbalul românesc, cu referire la faptul că Federația are sediul la București și echipele din Capitală sunt protejate de arbitri (acum nu mai e cazul lui Dinamo, aproape de faliment, sau al Rapidului, care, ca și Petrolul, se zbate în mediocritatea ligii secunde).  

”Ora exactă se dă în campionatele top 5 Europa”, putem spune în cazul lui Adrian Ursea. Restul sunt ratingul, accesările, zeci de mii de vizitatori ”unici”. Adică nimicuri… 

Articol scris de Bogdan Teodorescu 

lupii galbeniadrian urseaelvetiapromovare petrolulploiestiadrian ursea petrolulpetrolulnicefrantacaragiale