RS Live

Realitatea.NET

Realitatea Financiară

TaBu

OPINIE | Șumudică și mica lui… ambiție! Provocarea pe care și-a dorit-o imediat după plecarea de la Gaziantep

Marius Șumudică a fost cu siguranță omul finalului de an 2020 și începutului lui 2021. 

A fost românul care a primit cea mai mare atenție în această perioadă, dintre toți cei implicați în fenomenul fotbalistic. Și pe bună dreptate. Parcursul pe banca celor de la Gaziantep a fost de natură să îi surprindă pe toți. Iar turcii i-au căzut la picioare. Dintr-o echipă care promova în prima ligă în vara lui 2019, Gaziantep s-a transformat sub bagheta lui Șumudică în liderul campionatului de pe Bosfor! Peste Fenerbahce, Beșiktaș și Galatasaray.

CITEȘTE ȘI –>> Visul lui Gigi Becali, spulberat? Ținta anunțată de Constantin Budescu

Echipe cu bugete imense față de micuța trupă pe care antrenorul de 49 de ani o preluase în urmă cu un an și jumătate. Însă lucrurile s-au precipitat exact atunci când Șumudică se cățăra pe culmile gloriei. Nici acum nu știm ce a generat furtuna de la Gaziantep, care i-a determinat pe șefii clubului să ia o măsură radicală. Șumudică a fost demis, deși echipa era pe podiumul campionatului. Și abia ce pierduse primul meci după 15 etape de invincibilitate. Lumea a privit cu stupoare cum mariajul fericit se încheie cu o despărțire deloc amiabilă. Nu s-au aruncat vorbe grele pentru că Șumudică probabil își spusese deja ofurile și se gândea la noua destinație.

Iar conducerea grupării era mulțumită că l-a sacrificat ea, înainte ca antrenorul de 49 de ani să își prezinte eventuala demisie. Totuși, situația rămâne inexplicabilă pentru mulți. Ce a făcut Șumudică să îi eneverze atât de tare pe bașkani? Este o întrebare al cărei răspuns nu știu dacă îl vom afla curând. Și chiar dacă fostul atacant al Rapidului va apuca să povestească vom avea bucata de adevăr a unei singure părți. Până la urmă, comportamentul vulcanic al lui Șumudică de pe margine din timpul meciurilor cu siguranță că s-a regsit și în birourile lui Gaziantep.

Tehnicianul susține că i s-a propus o prelungire de contract pe un salariu mai mic decât încasa până la momentul plecării. Deși, același Șumudică, gândindu-se la performanța sportivă, spunea la un moment că nu se pune problema să părăsească echipa până la sfârșitul sezonului. Profitând de faptul că un antrenor poate pleca oricând, nu ca fotbaliștii doar în perioadele de mercato, lui Șumudică nu i-ar fi stat rău cu încă 3-4 luni trecute în CV în lupta pentru titlu din Turcia. A preferat să fie însă bățos și turcii nu l-au iertat. I-au arătat ușa convinși că echipa pe care el a construit-o e capabilă să se mențină la un nivel acceptabil și pentru partea de campionat rămasă.

Doar că Șumudică nu a acceptat afrontul și a jurat răzbunare. A acceptat rapid o ofertă din Turcia. Venită de la o echipă care în acel moment era 13 locuri mai jos decât Gaziantep! Și care va lupta pentru evitarea retrogradării în etapele programate de aici încolo. Ăsta e progres? Cu siguranță nu. În loc să construiască mai departe la fosta sa formație, a preferat să verse ulcica aproape plină cu lapte și să mai înceapă o tură de „muls” performanță.

CITEȘTE ȘI –>> Pista turcă revine în actualitate pentru Adrian Mutu! În ce stadiu se află negocierile pentru “Briliant”

Dincolo de orice, Șumudică este un strateg cum fotbalul românesc nu a mai dat cred în ultimii 10 ani. Capabil să resusciteze orice echipă aflată în vrie. Un Halagian al vremurilor noastre. Pe de altă parte însă este atât de slobod la gură și de conflictual încât nu poate să ducă un proiect pe termen lung undeva. Iar aici îi seamănă lui Mulțescu. Care, nota bene, a antrenat și el atâția ani în Turcia. Și pe turci trebuie să îi privim cu rezerve. Nu vreau să amintesc felul cum un analist tv a vorbit la adresa lui Șumudică în pragul demiterii sale. Aprigi la mânie, urmașii otomanilor nu au lăsat din orgoliu. Totul ține însă și de adaptabilitatea fiecăruia. Iar Șumudică nu este nici pe departe omul care să accepte să lase de la el.

CITEȘTE ȘI –>> Mesajul lui Denis Alibec după cel mai bun meci al său la Kayserispor: “O să revin curând”

Poate nu e vorba de orgoliu, amintindu-mi de cazurile Alibec și Budescu. Cărora le acorda un tratament preferențial doar ca echipa să aibă rezultate. Dar uneori cred că este bine să te gândești la interesul profesional și mai puțin la mândrie. Iar Șumudică încearcă acum să își construiască o carieră frumoasă. Îl văd sincer la un moment dat și la echipa națională. Acolo va trebui să fie însă mai diplomat decât în zilele noastre.

De la același autor

Ultimele știri

Cele mai citite

Articole similare