OPINIE | Euro, cu spectatori! Prima victorie a fotbalului asupra pandemiei

Euro 2020 va fi competiția care va marca reîntoarcerea fanilor în tribunele arenelor de pe bătrânul continent. 

UEFA a avut curajul să se gândească la o astfel de variantă și a impus și condiția ca orașele organizatoare alese în urmă cu mai bine de șase ani să garanteze accesul spectatorilor pe stadioane pentru a beneficia în continuare de statutul de gazde. 10 dintre ele au răspuns afirmativ și au rămas în schemă, Bilbao și Dublin nu au putut gira proiectul și au fost scoase de pe listă. Mișcarea făcută de forul european are darul de a le da suporterilor fotbalului speranța că cel mai iubit sport al planetei va reveni curând la vechile “practici”. După mai bine de un an în care fanii au fost interziși, acum se vede pentru ei luminița de la capătul tunelului.

CITEȘTE ȘI –>> Suporteri la Euro, da, în Liga 1, ba: ”Este vorba despre tratament diferențial! Budapesta va avea arena plină”

Consider că UEFA a făcut un gest pe care trebuie să îl urmeze și multe alte federații din Europa. Deci inclusiv FRF și în subsidiar, LPF. Mai ales în contextul posibilității vaccinării lucrurile trebuie cumva urgentate. Sigur că situația pandemică e în continuare destul de gravă, iar tulipinile extrem de contagioase și periculoase dau încă suficiente bătăi de cap unei societăți total nepregătite să conviețuiască alături de un virus care a îngenuncheat toată planeta. FRF și LPF s-au pus de acord în privința implementării VAR, dar ar trebui să o facă și pentru revenirea suporterilor pe arene măcar acolo unde acest lucru este ușor de făcut.

stadion gol

Adică pe arenele mici acolo unde numărul de spectatori era redus și înainte de izbucnirea acestui flagel și unde distanțarea se va putea asigura fără probleme. Iar nici resursele nu trebuie să fie sporite pentru a o menține. Faptul că în campionatele mari această problemă nu a fost rezolvată nu ar trebui să reprezinte nicidecum o scuză pentru ca organismele de la noi să întârzie semnarea unui protocol în această direcție. Discuțiile trebuie să înceapă încă de pe acum pentru ca la startul stagiunii viitoare a Ligii 1 peisajul arenelor noastre să se schimbe, dacă nu esențial măcar în parte. Într-o astfel de perioadă în care totul e colorat în cenușiu, o astfel de măsură ar aduce un zâmbet pe fețele unora dintre cei pentru care fotbalul reprezintă o evadare din cotidianul devenit în ultima vreme și pandemic.

distantare sociala

Nu e sigur însă că celelalte restricții vor pica până atunci și în contextul în care interesul scăzut pentru vaccinare nu va genera acea imunitate de grup pe care și-o dorește toată lumea. Astfel că purtării măștii pe stadion va fi probabil o obligativitate o perioadă. Până la urmă cu mască sau fără mască, important e ca stadioanele să se deschidă. Pe de altă parte și autoritățile trebuie să își dea seama că nu își pot asuma la nesfârșit rolul protectiv în privința cetățenilor în schimbul păstrării unor interdicții care la un moment dat au darul să creeze mai degrabă nesupunere și revoltă socială. Mai ales în contextul în care fiecare dintre noi va avea acces la serul care ne protejează de maladia care ne-a întunecat prezentul și ne-a făcut să privim cu neîncredere viitorul. În aceste condiții un îndemn este automat necesar: “Lăsați oamenii să se revolte pe stadioane!”

CITEȘTE ȘI –>> Două orașe au pierdut găzduirea EURO 2020! Ce schimbări de ultim moment a pregătit UEFA