UPDATE 15.52: Marele Ilie Balaci, „Minunea Blondă”, a fost înmormântat. „Prințul din Bănie” a fost condus pe ultimul drum de mii de oameni. Ilie Balaci a decedat duminică dimineață, în urma unui infarct, la vârsta de 62 de ani.

UPDATE 15.46: Imagini de la slujba de la cimitir. Fanii CS U Craiova și FC U Craiova au stat în zone opuse, dar au scandat la unison. 

UPDATE 15.42: Mamei lui Ilie Balaci i s-a făcut rău la slujba de înmormântare. Un echipaj medical al Ambulanței Dolj i-a acordat îngrijiri.

UPDATE 15.26: Imagini impresionante.

Ultrașii Craiovei au aprins torțe la cimitir. Mesaje cutemurătoare: „Tu nu ai cum să mori!”

UPDATE 15.11Viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Daniel Cîrjan propune acordarea post-mortem a titlului de cetățean de onoare marelui fotbalist dispărut Ilie Balaci. Gestul vine și ca o recunoaștere a faptului că Balaci a fost antrenorul la AS Drobeta.

Ilie Balaci a făcut primii paşi în antrenorat la AS Drobeta, în sezonul 1989-1991, unde a avut calitatea de antrenor-jucător. La finaul sezonului, AS Drobeta a încheiat campionatul pe locul secund, la doar 4 puncte sub Rapid Bucureşti. Anul 1990 a fost cel mai bun din ultimii 45 de ani pentru fotbalul din Mehedinţi. Echipa lui Ilie Balaci a avut, în acel sezon de Divizia B, cea mai mare medie de spectatori la meciurile de pe teren propriu: aproximativ 20.000! La jocul cu Rapid, câştigat cu 2-1, au fost 27.000 de spectatori, notează realitateademehedinți.net.

UPDATE 14.50: Sicriul cu trupul lui Ilie Balaci va fi adus la cimitirul Sineasca. Mii de oameni l-au condus pe fostul mare fotbalist pe ultimul drum. Va avea loc slujba de înmormântare.

UPDATE 14.30: Cortegiul se îndreaptă către cimitirul Sineasca

UPDATE 14.12: Suporterii olteni scandează în fața bisericii unde are loc slujba. Fanii au steaguri în culorile Universității și chipul lui Ilie Balaci.

UPDATE 13.50: Cuvinte emoționante la slujna de înmormântare a lui Ilie Balaci.

El este al Craiovei, el este al Olteniei, el este al întregii Românii. Eu i-am spus mamei de duminică dimineață, de când mi-am dat seama că îl resuscitau de jumătate de oră și nu răspundea, am spus: Dumnezeu astăzi l-a vrut la el. Nu întâmplător a murit duminică, când pe acest stadion erau 30.000 de oameni. Îmi pare rău pentru fotbaliștii și-ai Stelei, și-ai Craiovei, dar aceea a fost sărbătoarea lui tata. Dumnezeu a vrut ca ziua aceea să fie sărbătoarea lui, pentru că 50.000 de oameni l-au aclamat, 50.000 de oameni au aprins lumini ca el să se poată duce spre Lumină”, a spus Lorena Balaci, fiica marelui fotbalist, la Digi Sport.

UPDATE 13.25: Tragedie și în apropierea bisericii unde are loc slujba. Potrivit Prosport, o femeie a căzut în gol de pe un bloc, de la circa 12 metri, şi ulterior a murit din cauza traumelor suferite.

UPDATE 13.15: Imaginile durerii profunde… Mama lui Ilie Balaci, a plecat de la stadion sprijinită de două persoane. 

UPDATE 13.03: Ionuț Lupescu va participa la slujba de la biserică. 

UPDATE 12.51: Cortegiul a ajuns la biserica „Sf. Ilie”. Coroanele de flori au fost aduse de juniorii Universității. La slujbă vor intra doar rudele și apropiații lui Ilie Balaci. Pe stradă sunt mii de oameni.

UPDATE 12.45: Fanii olteni merg către biserică purtând un banner cu numele lui Balaci. 

Foto: Prosport

În fața bisericii, s-au strâns deja câteva sute de oameni. Aici vor ajunge și cei care au mers la stadionul Ion Oblemenco, pentru a asista la ceremonie.

 

UPDATE 12.35: Cortegiul a plecat către biserica „Sf. Ilie”.

Foto: Prosport

UPDATE 12.10: Sicriul cu trupul lui Ilie Balaci a fost scos de pe gazonul stadionului Ion Oblemenco. Ceremonia de pe gazon s-a încheiat.

Se fac pregătiri pentru deplasarea la biserica „Sf. Ilie”. Fanii din tribune au scandat „Balaci, unul dintre noi”. Suporterii CS U și FC U Craiova scandează la unison.

 

UPDATE 11.51: Pe 20 aprilie 1983, după 0-0 la Lisabona, Craiova se afla în fața finalei Cupei Uefa, unde ar fi jucat cu Anderlecht. Ilie Balaci a deschis scorul din lovitură liberă, în minutul 17. Benfica a egalat prin Filipovic. Craiova a fost eliminată, în acel sezon în care nu pierduse niciun meci în Europa.

Realitateasportiva.net a stat de vorbă cu un suporter al Universității care a fost prezent la celebrul meci cu Benfica.

UPDATE 11.42: Un sobor de preoți de la Mitropolia Olteniei a venit pe stadionul Ion Oblemenco, pentru slujba în memoria lui Ilie Balaci. 

UPDATE 11.35: Dănuț Lupu, finul lui Ilie Balaci, nu s-a putut opri din plâns. „Juca într-un picior mai bine ca noi toți”, a spus Lupu.

„Marele fotbalist e acolo. A fost, trebuie să recunosc, o plăcere deosebită să-l am naş pe acest om deosebit. Naşul avea o vorbă: pregătiţi-vă o săptămână, îmbrăcaţi-vă în haine de sărbătoare. Pentru el, jocul de fotbal a fost doar o plăcere, nimic altceva. Pe undeva am împrumutat acest lucru.
Naşul a fost primul om care a vrut să mă ia la FC Olt. Terminasem junioratul. Antrena acolo. Apoi, nea Mircea l-a luat la Dinamo şi din discuţii cu nea Mircea am ajuns la Dinamo.

Niciodată nu am crezut că voi avea onoarea să-mi fie naş. Un om extraodinar care la 28, 29 de ani, într-un picior, juca mai bine ca noi toţi.

Ne ţinea după antrenamente … Nu doar pe mine, pe toţi copiii atunci, în ’87, ’88, ne ţinea după antrenamente şi făceam pariuri pe lovituri libere. Ne bătea pe toţi. Îmi pare rău că în ultimul timp, şi pentru că a fost foarte mult plecat, nu am mai fost atât de apropiaţi, adică nu ne-am mai văzut aşa cum ar trebui ca fin cu naş. Pentru mine a fost şi va rămâne naşul meu”, declarat Dănuţ Lupu la TV Digisport.

UPDATE 11.31: Noi imagini emoționante de la stadionul Ion Oblemenco. Fotbalul românesc, în doliu, la moartea marelui Ilie Balaci.

UPDATE 11.25: La sicriul lui Ilie Balaci au ajuns și jucătorii de la FC U Craiova, echipa lui Adrian Mititelu.

Totodată, marii fotbaliști depun coroane.

Foto: Digisport

Gheorghe Hagi, Aurel Țicleanu, Gică Popescu și Florin Prunea au venit să-și ia rămas bun. Hagi a sărutat poza lui Ilie Balaci.

Foto: Digisport

UPDATE 10.40: Momente sfâșietoare la Craiova. Rudele și apropiații lui Ilie Balaci se află la căpătâiul lui Ilie Balaci. Jucătorii Craiovei au venit pentru a-și aduce omagiul. Mai mulți polițiști au depus coroane de flori. De asemenea, pe arena Ion Oblemenco se află handbalistele de la SCM Craiova. 

UPDATE 10.30: Zeci de oameni au început să vină în tribunele stadionului Ion Oblemenco, pentru a asista la ceremonie. Printre ei se află jucători ai echipelor din Bănie.

UPDATE 10.20: Sicriul lui Ilie Balaci a fost adus pe gazonul stadionului Ion Oblemenco.

Piesa Floare de Iris, una dintre melodiile preferate ale lui Ilie Balaci, se aude în stația de amplificare a stadionului Ion Oblemenco. 

Cristi Minculescu, fostul solist al trupei Iris, a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Ilie Balaci.

UPDATE 10.06: Din moment în moment, sicriul cu trupul marelui Ilie Balaci va fi depus pe gazonul stadionului Ion Oblemenco. Fostul fotbalist al Craiovei va fi înmormântat cu onoruri militare.

Ilie Balaci va fi înmormântat astăzi. Fostul mare fotbalist a decedat duminică, din cauza unui infarct. 

În noaptea dinaintea morții, Ilie Balaci fusese într-un club din Craiova, împreună cu mai mulți prieteni. Duminică dimineață, s-a simțit rău și a rugat-o pe mama lui să-i facă un ceai.

Fostul mare fotbalist a sunat un medic și s-a plâns că are probleme de respirație. Apoi și-a pierdut cunoștința.

Ilie Balaci a fost găsit prăbușit pe podea de mama acestuia. Vecinii au sunat la 112, iar o ambulanță SAJ a ajuns după 10 minute.

Din cauză că Balaci avea căile aeriene foarte inflamate, nu s-a reușit intubarea. A fost chemată o ambulanță SMURD, cu tehnică adecvată și medic.

Cei de la SMURD l-au găsit pe Balaci în stop cardio-respirator. A fost resuscitat timp de o oră și jumătate și a fost declarat decedat la 11.15.

Poliţia a deschis un dosar penal pentru moarte suspectă, procedură standard în astfel de cazuri.

Trupul lui Ilie Balaci este depus pe gazonul stadionului Ion Oblemenco. De la ora 11.30 un sobor de preoţi de la de la Mitropolia Olteniei va face o slujbă.

La ora 12.15 este programată plecarea spre Biserica Sfântul Ilie, pentru slujba de înmormântare, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

De la ora 14.00 se pleacă spre spre Cimitirul Sineasca.

Cortegiul funerar se va deplasa pe traseul Biserica Sf. Ilie – Primăria Municipiului Craiova – Universitatea din Craiova – Calea Bucureşti – Pasajul Suprateran – Strada Amaradia – Strada George Enescu – Cimitirul Sineasca.