Sindicatul fotbaliștilor din România se revoltă! Reacția la decizia unor cluburi de a înjumătăți salariile

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România (AFAN) consideră injustă decizia unor cluburi de a nu plăti jucătorii pe perioada stării de urgenţă decretată ca urmare a pandemiei de coronavirus. Președintele AFAN, Emilian Hulubei, îi avertizează pe patronii din Liga 1 să nu ia măsuri “lipsite de orice suport legal”.

FCSB a decis reducerea la jumătate a salariilor fotbaliștilor și staff-ului, pe o perioadă de 6 luni, pe fondul suspendării competițiilor. Patru jucători vor fi trimiși în șomaj tehnic.

Chindia Târgoviște și alte cluburi de primă ligă au anunțat că vor apela la măsura șomajului tehnic, pentru a evita un impas financiar.

În ce privește situația contractuală a jucătorilor în perioada crizei provocată de coronavirus apreciem că poziția adoptată de unele cluburi de a nu acordă nici o indemnizație jucătorilor pe această perioada este total neetică. Au fost cluburi care au considerat că ajutorul acordat de stat în valoare de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, ar fi suficient pentru sportiv, înțelegând că întreg costul situației de criză să-l suporte sportivul și eventual statul prin indemnizația acordată.

Recomandăm conducătorilor cluburilor să nu apeleze la soluții imorale și lipsite de orice suport legal și le reamintim apelul conducătorilor din fotbalul românesc la solidaritate în această perioada grea. Suntem ferm convinși că respectivii nu se refereau la solidaritatea între cluburi sau între cluburi și FRF/LPF. Se refereau la solidaritatea între toți factorii care compun fotbalul românesc: jucători, antrenori, medici, cluburi și foruri organizatoare, pentru a găsi o soluție care să minimizeze pierderile tuturor. Trebuie conștientizat, o dată pentru totdeauna, că fotbalul are că actor principal jucătorul. Jucător care are o familie de întreținut, o rată de plătit sau un părinte de sprijinit. Și a cărui viață este dată peste cap de măsurile unilaterale luate din dorința meschină a unor conducători de a economisi sau de a recupera pierderile anterioare cauzate de managementul deficitar.

AFAN consideră că soluția corectă este negocierea directă între cluburi și jucători, negociere care să pornească de la valoarea indemnizației astfel cum este prevăzută în contract și care să fie finalizată cu o soluție proporțională, echitabilă și agreată în comun de ambele părți contractuale.

Precizăm că soluția legislativă stabilită prin OUG 30/2020 privind acordarea ajutorului de stat în valoare de 75% nu a fost soluția legislativă propusă de AFAN, sindicatul solicitând că regimul contractelor de activitate sportivă în perioada de suspendare a contractului din inițiativa structurii sportive să fie identic cu cel al contractelor de muncă, respectiv jucătorilor să le fie plătit cel puțin 75% din salariile pe care le aveau contractual, indiferent că această valoare urmă să fie acoperită de club sau printr-o soluție mixtă (cluburi și stat)“, este comunicatul AFAN.

CITEȘTE ȘI -> Anamaria Prodan, nemulțumită de înjumătățirea salariilor la FCSB! “Nu vă mai plângeți ca babele. Cluburile depind de jucători”