RS Live

Realitatea.NET

Realitatea Financiară

TaBu

Reacţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în scandalul de rasism provocat de Sebastian Colţescu: ,,Nu trebuie răstignit”

Preşedintele Consiliului Naţional pe Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, spune că arbitrul român, Sebastian Colţescu, a greşit când a folosit apelativul de ,,negru” la adresa unui mebru din staff-ul lui Basaksehir aseară.

Scandalul cu tentă rasistă care s-a declanşat la meciul din Champions League de aseară a stârnit o grămadă de reacţii în presa internaţională. Partida a fost întreruptă, iar jocul se va relua astăzi de la ora 19:55 cu o altă brigadă de arbitri.

Csaba Asztalos mai declară că trebuie învăţat din acest incident, iar Sebastian Colţescu nu trebuie răstignit pentru ceea ce a făcut la meciul dintre PSG şi Basaksehir.

,,Colţescu a greşit, dar nu trebuie pusă batista pe ţambal, nici nu trebuie răstignit. Trebuie să învăţăm din acest incident. Sunt astfel de probleme şi trebuie luate în serios. Nu consider că a fost o greşeală voită, nu cred că a fost cu intenţie, efectiv cred că nu cunoaşte acest aspect.

Deci nu cunoaşte aceste aspecte. Şi a mai făcut o greşeală, din câte ştiu eu limba oficială a unei partide pentru arbitrii este engleza şi trebuia să rămână în engleză. De ce? Pentru că nu a vorbit doar cu arbitrul de centru, e în prezenţa tuturor, e public. Avem nevoie de mai multă cunoaştere, arbitrii cu siguranţă ar trebui pregătiţi în acest sens„, a spus preşedintele CNCD pentru Agerpres.

Citeşte şi EXCLUSIV | Alin Petrache a fost depistat pozitiv cu COVID-19! Prima reacție a președintelui FRR

Csaba Asztalos spune că incidentul este clar unul rasist, iar noi ca popor am avut această experienţă în trecut.

,,Din punctul meu de vedere, este un incident rasist. Apelativul folosit de arbitru este unul rasist, nu putem să acceptăm acel argument că în limba română nu ar avea conotaţie rasiste. De ce? Pentru că, chiar dacă societatea din România nu a avut experienţă istorică directă cu sclavia, cu discriminare rasială şi pentru mulţi cetăţeni români nu este evident conţinutul clar rasist al apelativului negru, asta nu înseamnă că nu este rasist.

Noi am avut o experienţă rasistă în ceea ce priveşte discriminarea romilor în perioada de robie şi aceste explicaţii nu stau în picioare pentru arbitru. Pentru cel vizat, care face parte din acea categorie de persoane, are o altă experienţă apelativul negru. A fost şi este cea mai puternică formă de etichetare şi stigmatizarea rasială. Şi acele persoane au o memorie a sclaviei şi a discriminării„, a mai declarat Csaba Asztalos.

Meciul de aseară din Champions League, dintre PSG şi Basaksehir a fost întrerupt în minutul 15, după un scandal monstru declanşat de Sebastian Colţescu, care era arbitru de rezervă.

Cei de la Basaksehir au refuzat să mai intre pe teren, după ce Colţescu l-a numit ,,negru” pe camerunezul Pierre Webo, în momentul când îi cerea lui Ovidiu Haţegan să-i dea galben pentru proteste.

Meciul nu s-a mai reluat, iar partida se va disputa astăzi, dar la centru nu va mai fi Ovidiu Haţegan.

Citeşte şi Harlem Gnohere, deloc surprins de gafa lui Colţescu! Ce le-a spus francezilor că a trăit în România

 

De la același autor

Ultimele știri

Cele mai citite

Articole similare