RS Live

Realitatea.NET

Realitatea Financiară

TaBu

OPINIE | Situație specială, problemă „națională”! Cum stabilim prioritățile în primăvara lui 2021

Fotbalul românesc s-a lovit de o problemă care va crea polemici printre iubitorii fenomenului de la noi din țară. 

Calificarea naționalei de tineret la CE din 2021 a adus cu sine o dilemă la care nimeni nu s-a gândit inițial. Apărută și după decizia UEFA, obligată de pandemie să găsească date libere pentru competițiile importante. Iar turneul final U21 s-a încadrat în această categorie. Forul de la Nyon s-a gândit la o soluție care să mulțumească pe toată lumea. În ceea ce privește desfășurarea evenimentului programat a avea loc în Ungaria și Slovenia. Având în vedere că Euro 2020 a fost mutat în vara acestui an, pentru CE al selecționatelor de tineret trebuiau să se găsească alte date de disputare.

CITEȘTE ȘI –>> EXCLUSIV | Ne luăm revanșa în 2021 în fața Islandei? “Suntem peste ei”

Iar UEFA s-a gândit ca măcar faza grupelor să fie trimisă în luna martie. Urmând ca meciurile eliminatorii să se joace înaintea turneului final al seniorilor. Problema care se ivește în acest moment este că în acest context, prima fază a competiției de la tineret se suprapune cu debutul naționalelor mari în preliminariile CM 2022. România va întâlni Macedonia de Nord, Germania și Armenia. În timp ce ai lui Mutu se vor bate cu aceleași panzere, plus Olanda și Ungaria. Iar unii și-au pus o problemă ce va deveni în săptămânile de dinaintea jocurilor tot mai dezbătută.

Unde ar trebui să se regăsească tinerii talentați eligibili pentru trupa tricolorilor mici, dar care ar fi interesanți și utili și pentru echipa lui Rădoi? Pe Dică l-a luat gura pe dinainte și a început să dea din casă cum se spune. Cu mai bine de două luni înaintea anunțării loturilor cu care cei doi selecționeri vor aborda confruntările.„Dacă suntem în dubii în privința unui jucător care poate evolua și la U21 sau dacă știm că îl vom folosi doar 20 de minute, poate preferăm atunci să meargă la naționala de tineret, să joace titular acolo și să ajute echipa„, a fost declarația care mi-a atras atenția.

Adică la început de campanie în drumul spre primul Mondial găzduit în Orientul Mijlociu ne permitem să îngroșăm rândurile formației U21 în speranța repetării performanței generației precedente de la Euro 2019? Cu asta vrem să ne lăudăm? Eu unul personal mi-aș dori să câștigăm nouă puncte din primele trei meciuri de calificare la un turneu final la care nu am mai semnat condica din 1998. Adică din secolul trecut! Sigur că în fața Germaniei este greu să te gândești la un succes. Dar până la urmă dacă nici nu încerci, sigur nu vei avea sorți de izbândă. Declarația secundului lui Rădoi mi se pare cel puțin pripită în contextul în care istoria fotbalului este plină de eroi care au adus trofee grație inspirației lor venită de pe bancă.

CITEȘTE ȘI –>> EXCLUSIV | Atuul imens al tineretului la turneul final din acest an: “Așa putem fi peste adversarii noștri”

Bierhoff este un exemplu. A jucat 26 de minute în finala CE din 1996. Suficient cât să înscrie golurile care au adus ultimul titlu european Germaniei. Și e doar primul exemplu care îmi vine în minte. Mai știu că naționala mare are oricând prioritate în ceea ce privește selecția jucătorilor. Și asta este valabil oriunde în lume. Astfel încât Rădoi tind să cred că își va face lotul conștient de oamenii de care are nevoie. Indiferent cât vor ajuta, 5-10-20 de minute, ei pot pune umărul la construirea unui noi reprezentantive tricolore. Sigur, în contextul de față nu mai este loc și pentru tinerii care sunt chemați doar să se „obișnuiască cu atmosfera de la lot”.

CITEȘTE ȘI –>> EXCLUSIV | Omul care i-a răpus pe nemți e categoric: “Acesta trebuie să fie obiectivul nostru”

Dacă nu e nevoie niciun minut de ei și ar fi convocați doar să facă niște dușuri pe la Mogoșoaia, sigur că e normal să îi fie lăsați lui Mutu pentru a ajuta acolo. Altfel, nu văd niciun motiv pentru care Rădoi nu s-ar folosi de toți cei în care își pune speranțele la debutul în noile preliminarii. Nici măcar Federația nu ar putea să se implice aici. Prima reprezentativă este normal să fie oglinda fotbalului din fiecare țară. Iar România trebuie să se încadreze într-o normalitate. Măcar acum.

De la același autor

Ultimele știri

Cele mai citite

Articole similare