OPINIE | Sala polivalentă, de la Ana la Caiafa, între iluzii și deziluzii. Promisiunile deșarte din sportul românesc

Articol de Vlad Ciotoran - Publicat luni, 08 februarie 2021, ora 18:06,
sala_polivalenta_72674600
sala_polivalenta_72674600

În urmă cu două săptămâni, proaspătul ministru al Sportului, Eduard Novak, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, iar acesta i-a trasat câteva directive clare: vrea ca România să fie în primele 15 națiuni din lume ca rezultate sportive.

Au discutat ei ce au discutat, s-au uitat la vecinii noștri și au ajuns la o concluzie: trebuie mai mulți bani! „Pentru acest proiect, va fi nevoie de alocarea unor resurse bugetare mai mari decât în prezent, însă solicitarea de obţinere a acestei suplimentări va veni însoţită de angajamentul unei folosiri mai eficiente a resurselor”, se arăta într-un comunicat de presă al Ministerului Tineretului și Sporturilor, după întâlnirea de la Cotroceni.

Citește și VIDEO | Singurul pugilist român calificat la Olimpiadă n-a mai boxat de 11 luni!

Vin acum și întreb, retoric bineînțeles, ce e nou în asta? De cel puțin 20 de ani ne uităm la sportul românesc cum decade de la un an la altul, cum performanțele noastre sunt din proaste în mai proaste și cum abia mai avem câțiva sportivi care fac performanță la nivel mondial.

Nu o să vorbesc de gimnastica artistică și nici de atletism, sunt poate unele dintre ramurile sportive care ne dor cel mai rău. Nu o să vorbesc nici de fotbal și Generația de Aur. Dar haideți să ne uităm la handbal, baschet, volei sau la alte sporturi de echipă care se joacă în sală. Pentru că mare parte din resursele financiare, despre care vorbesc Novak și Iohannis, ar urma să fie investite în infrastructura sportivă, iar sălile de sport sunt unul dintre pilonii principali.

Sala polivalentă, fata morgana a orașului București

De peste 20 de ani auzim vorbindu-se de construcția sălilor polivalente de sport. Unele s-au făcut, așa cum e cea de la Cluj, dar altele rămân un vis frumos pe care ni-l vând pe rând toți cei care ajung într-o formă sau alta într-o poziție din care ar putea face ceva.
Iar poate cea mai mare durere a oricărui iubitor al sportului este Sala Polivalentă din București. Actuala Sală polivalentă a fost inaugurată la 10 august 1974, sub numele de Palatul Sporturilor și Culturii. Are o capacitate de 5.300 de locuri și este cea mai importanta bază sportivă acoperită din Capitală! Ne vine sau nu a crede, una dintre cele mai mari capitale ale Uniunii Europene nu are o altă polivalentă mai de Doamne ajută.

Citește și Sală Polivalentă modernă în București! Câte locuri va avea și anunțul Gabrielei Firea

De-a lungul timpului, autoritățile locale au tot promis ca vor construi o altă sală, pentru a o înlocui pe cea existentă, care se apropie cu pași vertiginoși de 50 de ani.
În urmă cu 9 ani, Guvernul României a transferat Primăriei din București terenul din ”Complexul Lia Manoliu”, pentru a fi construită o sală polivalentă.
Fostul primarul Sorin Oprescu, în 2014, chiar a pus piatra de temelie a noii săli, care ar fi trebuit să fie inaugurată un an mai târziu. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru.
Un alt edil, aceeași promisiune. Gabriela Firea anunța că în Capitală se va construi o sală polivalentă cu o capacitate de 20.000 de locuri. Promisiunea a rămas exact asta, o promisiune…

În 2018, autoritățile au anunțat construirea a trei săli polivalente. Iar primul pas a fost cel de a le da nume: „Nadia Comăneci”, „Ilie Năstase” şi „Ion Ţiriac”. Acesta a fost singurul pas făcut, pentru că, așa cum era de așteptat, cele trei polivalente au rămas la stadiul de proiect. Puteau promite construirea nu a trei, ci a 30 de polivalente. Era același lucru!
Cu toate aceste promisiuni, făcute din doi în doi ani, putem doar să ne imaginăm ce ni s-ar mai fi promis în 2020, dacă nu era pandemia care să paralizeze de tot sportul mondial.

Citește și Capitala va avea o sală polivalentă ultramodernă! Cât va costa

Și dacă tot vorbim de imaginație, vă invit să facem un exercițiu și să ne gândim ce se va întâmpla atunci când vom avea totuși o sală polivalentă nouă în Capitală. Pentru că, un astfel de spațiu, dacă nu este administrat cum trebuie, toacă bani și după ce este finalizat. Nu este suficient să se realizeze, ea trebuie și manageriată.

Dacă ne uităm la ce se întâmplă cu Arena Națională, putem spune că autoritățile nu prea sunt în stare să administreze un colos. Apoi, ne întrebăm cine vor fi beneficiarii unei astfel de săli. Cu mai multe cluburi sportive care au echipe ce practică sporturi în sală și ar avea nevoie să folosească un astfel de spațiu, plus echipele naționale, aproape că ne vine să ne punem mâinile în cap, doar când ne amintim spusele Gabrielei Firea: „Va deservi întreaga țară”.

Vedem situații de-a dreptul hilare, precum cel de duminică, 7 februarie, când suporterii de rugby au format un lanţ uman în jurul Stadionului Arcul de Triumf în semn de protest faţă de preluarea de către Ministerul Tineretului şi Sportului a noii arene construite de Compania Naţională de Investiţii. Federaţia Română de Rugby a acuzat Ministerul Tineretului şi Sportului, într-un comunicat de presă, că încearcă să „naţionalizeze” Stadionul Arcul de Triumf. Mai sunt și alte astfel de situații.

Citește și VIDEO | Noua arenă de la Arcul de Triumf a creat un scandal imens! Suporterii rugby-ului au ieșit în stradă să protesteze

Iar în aceste condiții, putem doar să ne rugăm ca niciun club să nu se creadă „acasă” în viitoarea sală polivalentă, pentru că doar Dumnezeu știe la ce am mai putea asista.
Revin, însă, la infrastructura sportivă, investiții și planurile ministrului Sporturilor. În încheierea comunicatului de presă, de la începutul materialului, se arată că strategia de dezvoltare a sportului românesc va fi elaborată de o comisie de specialişti în sport, experţi în elaborarea de strategii, finanţe şi sănătate şi va include idei preluate şi adaptate, din strategiile unor state învecinate, precum Ungaria, Slovenia şi Austria.

Și citind asta, ne sare în ochi numele Ungariei, mai ales că ministrul Sportului spunea, imediat după ce a preluat mandatul că „Ungaria poate fi un model pentru România în ceea ce privește dezvoltarea sportului. Trebuie să ne orientăm după modele similare, să gândim strategic și să prioritizăm”. Și, fără nicio legătură cu faptul că a fost propus în această poziție de UDMR, trebuie să-i dăm dreptate.

Pentru că, dacă ne uităm la vecinii maghiari, aceștia au investit în ultimii 10 ani circa 400 de milioane de euro pentru federațiile de fotbal, handbal, baschet, volei, polo și hochei.
Premierul Viktor Orban a anunțat de mai multe ori că visul lui este ca Ungaria să organizeze o ediție a Jocurilor Olimpice, iar visul lui a fost aproape de a se realiza.
Ungaria a fost în finală pentru JO 2024, adjudecate de Paris, dar și în cea pentru ediția din 2028, adjudecată de Los Angeles. Totuși Budapesta va găzdui Mondialele de atletism din 2023.

Noi, nici măcar nu putem visa la așa ceva, dar putem visa totuși la cât de frumos ar fi dacă obiectivul impus de Iohannis ministrului Novak ar deveni realitate și să sperăm că nu ne vom trezi de fapt într-un alt coșmar.

Citește și VIDEO | Simona Halep, gata pentru turul doi! “Mă aştept la o bătălie dură!”

 

sala polivalentade la Ana la Caiafaopiniebucurestiproiectesali polivalentebudapestasportlia manoliurealitatea