OPINIE | Liga milogilor

Sursa Foto: Profimedia Imges

Dezbaterile fără sfârşit cu privire la introducerea arbitrajului video în Liga 1 arată exact nivelul la care s-a scufundat nivelul fotbalului românesc. Cu două, trei excepţii, prima ligă este plină de cluburi care şi-ar declara falimentul în momentul în care ar fi deconectate de la aparatul drepturilor TV.

Incapabile de a-şi genera propriile venituri în afara drepturilor TV, cea mai mare parte a cluburior trăiesc de la o tranşă la alta. În schimb, dacă s-ar putea nu ar oferi absolut nimic din ceea ce presupune fotbalul profesionist.

Cluburile din Liga 1, în marea lor majoritate, nu ar face nimic din ce ţine de fotbalul profesionist decât obligate. De ce să investească în infrastructură, dacă nu trebuie? De ce să crească juniori, dacă nu trebuie? De ce să alerge după sponsori? De ce să plătească pentru arbitrajul video, dacă nu trebuie?

Iarna aduce terenuri încălzite doar pe hârtie, la fel cum sunt şi centrele de copii şi juniori, pe care unii le numesc pompos academii. Jucătorii sunt plătiţi doar atunci când situaţia o cere, iar orice transfer iminent este o bună ocazie pentru ca fotbalistul să renunţe la “o parte din bani”.

VAR a devenit parte a fotbalului profesionist, la fel ca terenul, porţile, plasele sau vestiarele stadionului. Din Grecia şi Serbia până în Turcia şi Croaţia, arbitrajul video a devenit deja rutină pentru campionatele primelor ligi. La noi, încă se discută!

O investiţie de câteva sute de mii de euro este considerată insuportabilă de către cea mai mare parte a cluburilor din Liga 1. De luni de zile, proiectul este blocat în jurul a două întrebări: cine plăteşte şi cine îşi asumă meritele? Cea mai mare parte a cluburilor îşi doresc VAR la nivel declarativ, atâta timp cât plăteşte altcineva. Oricine. Iar Liga lui Justin Ştefan, căci Gino Iorgulescu este absent din peisaj, pare a fi mai interesată de viitoarea campanie electorală a juristului cocoţat în poziţia de şef al cluburilor din prima ligă.

Cel mai probabil, vom fi ultimii la introducerea arbitrajului video. Aşa cum suntem şi la nivelul fotbalului profesionist. Europa Conference League, venim!