OPINIE | De ce Dinamo – FCSB a rămas derby-ul fotbalului românesc

Articol de Vlad Ciotoran - Publicat marți, 02 februarie 2021, ora 01:19,
Dinamo-FCSB-
Dinamo-FCSB-

Celtic vs Rangers. Boca Juniors vs River Plate. Manchester United vs Manchester City. Real Madrid vs Atletico Madrid. Dinamo București vs Steaua București. Sunt câteva dintre partidele care îi vin în minte oricărui suporter de fotbal român atunci când aude termenul de „derby”. 

Contează mai puțin că palmaresul de astăzi al FCSB datează doar din 2003, roș-albaștrii moștenesc, însă, de la fosta Steaua București, printre altele, și parfumul derby-ului cu Dinamo.

Cel puțin până la promovarea echipei CSA Steaua în Liga I, FCSB – Dinamo este cel mai important meci din fotbalul românesc. Poate va fi și după. Rămâne de văzut.

Probabil că este greu să se repete emulația unui meci Dinamo – Steaua de acum 15-20 de ani. În primul rând clubul din Ghencea s-a rupt în două, suporterii la fel. În schimb, suporterii de la Dinamo sunt mai uniți ca niciodată.

O parte dintre suporterii Stelei au emigrat către echipa din Liga I, în timp ce alții au rămas loiali clubului Armatei. Mai sunt și suporteri care încă nu s-au decis cu ce echipă să țină.

Totuși un derby cu Dinamo, indiferent că este jucat de CSA Steaua sau FCSB, naște pasiuni, rivalități, audiență. În prezent, singurii roș-albaștrii care se înfruntă de cel puțin două ori pe campionat cu „câinii” sunt cei de la FCSB, iar acest simplu fapt transformă partida Dinamo-FCSB într-un derby.

Și până la urmă, de ce să nu fie așa. Să luăm pur și simplu definiția termenului de derby și ne dăm seama că, indiferent cum se numește echipa împotriva căreia joacă Dinamo, meciul are toate ingredientele pentru a se numi așa.

Principala condiție ca o partidă de fotbal să fie considerată derby ar fi proximitatea geografică. Abia apoi ar fi rivalitatea dintre cele două echipe, palmaresul, obiectivele și clasamentul.

Citește și FCSB, unică în România! Remarca unui fost antrenor dinamovist

Istoria numelui de derby se pierde în negura timpurilor, dar mereu este legată de echipe din același oraș.

Primul derby din istorie a fost în Derbyshire

Se crede că expresia „derby” provine din orașul Ashbourne din regiunea Derbyshire, Anglia. În secolul al XII-lea, două echipe de pe părțile opuse ale râului care trece prin oraș, au participat la un joc cunoscut și sub numele de „hugball”. Atunci a apărut rivalitatea între „sus” și „jos”, referindu-se la cele două părți ale râului, și care s-a transmis mai departe ca „rivalitatea din Derby” și a devenit ulterior „derby”.

Interesant este că, prima mențiune în presă a expresiei „derby local” a fost în 1914, în publicația Daily Express, și făcea referire la un meci între Liverpool și Everton. Jurnaliștii au folosit termenul deoarece stadioanele celor două echipe erau despărțite de Stanley Park, deținut de Contele de Derby, dar făcând referire și la seminificația veche de sute de ani a rivalității din Derby.

În zilele de astăzi, numele de derby a ajuns să fie tradus drept o „întrecere sportivă de mare importanță ai cărei participanți sunt de valori foarte apropiate”, dar ceea ce prelevă este totuși rivalitatea dintre suporterii, dintre „sus” și „jos”, dintre o parte a orașului și cealaltă, rivalitate care nu ține cont de clasament.

În cazul de față, FCSB e prima în clasamentul Ligii I, cu 45 de puncte după 19 meciuri, în timp ce Dinamo e a 9-a, cu 25 de puncte. Diferența de puncte este mare, dar istoria derby-urilor a demonstrat că în astfel de partide nu contează locurile din clasament, sau contează mai puțin. Cu o victorie, „câinii roșii” pot ajunge pe un loc de play-off.

Poate că în viitor FCSB – CSA Steaua va fi un derby al fotbalului românesc. Vom trăi și vom vedea.

Citește și Negoiță, optimist din cale afară: ”Dinamo o bate cu 2-0 pe FCSB! Poate ajunge în play-off!”

dinamofotballiga isteauarealitateaderbyfcsb