OPINIE | Campionatul Mondial de fotbal 2022, Qatar. Fotbalul peste cadavre. Cine se face responsabil pentru pierderile de vieți omenești

Articol de Vlad Ciotoran - Publicat miercuri, 03 martie 2021, ora 17:36,
protest-profimedia-0247886236
protest-profimedia-0247886236

Anunțul că țara gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal din 2022 va fi Qatar a fost cel puțin surprinzător. Nu puțini au fost aceia care s-au întrebat cum de micul stat arab a câștigat concursul organizării unei competiții de o asemeena anvergură.

Minusurile erau multe. Clima, lipsa infrastructurii etc. Va fi primul Campionat Mondial ce va avea loc în Orientul Mijlociu și de asemenea primul organizat de o țară arabă majoritar musulmană. Totodată, va fi o premieră că un turneu de Campionat Mondial va fi organizat iarna.

Qatarul a fost ales în dauna SUA, Coreei de Sud, Japoniei sau Australiei.

Foto: Profimedia

Au fost semnale de corupție

Qatarezii au fost acuzați că ar fi mituit oficiali ai FIFA pentru a câștiga voturi. Cred că doar așa se poate explica decizia forului international de a atribui statului din Golful Persic găzduirea CM. Fostul preşedinte al UEFA, Michel Platini, este principalul vizat de acuzațiile de corupție.

Michel Platini. FOTO: Profimedia

Sclavagismul modern

Qatarezii sunt recunoscuți pentru politica antioccidentală, dar și pentru sclavagismul modern.

Qatarul a primit numeroase critici din cauza condițiilor la care sunt supuși muncitorii străini implicați în pregătirea Cupei Mondiale.

Pentru că statul din Golful Persic nu are forță de muncă, s-a apelat la muncitori din alte țări. Circa 2 milioane de oameni din Nepal, Sri Lanka, India, Pakistan sau Bangladesh au luat drumul Qatarului pentru a câștiga niște bani.

Foto: Andreas Gebert/dpa (Profimedia)

“În fiecare zi mâncăm pâine și bem apă. Fără bani. Nu ne putem permite nimic. Luni după luni, situația devine tot mai proastă. Nu mai pot. Nu vreau decât să mă întorc acasă. Nu ne putem suna familiile din Nepal. Compania ne spune mereu că salariile vor fi plătite. Șeful spune că putem pleca la o altă companie, dar acest lucru este imposibil fără actele noastre. Uneori mă întreb dacă nu cumva ar fi mai bine dacă aș muri. Nu am trimis familiei niciun ban de opt luni”, spunea un muncitor nepalez într-un interviu acordat publicației britanice The Guardian.

Foto: Profimedia

Qatarezii sunt renumiți pentru sumele imense de bani pe care le posedă datorită rezervelor de petrol, dar și pentru că îi exploatează pe muncitori.

Este incredibil cum în secolul XXI poate exista sclavagism la un astfel de nivel, iar FIFA și UEFA nu au făcut altceva decât să gireze asta. Atribuind Qatarului organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2022, oficialii celor două foruri internaționale sunt acuzați că au încurajat vărsarea de sânge. Și nu vorbesc de accidentele de muncă, ci de cei peste 6.500 de muncitori străini care au murit pe șantiere. Numărul celor decedați este înfiorător de mare. Și câți or fi fost răniți sau exploatați.

Clubul norvegian Tromso a cerut Federației de la Oslo să boicoteze Campionatul Mondial din 2022. Probabil vor urma și alte cluburi de fotbal sau chiar Federații ale unor țări.

Întrebarea mea este dacă nu cumva cei de la FIFA, care au luat decizia ca turneul final din 2022 să fie organizat de Qatar, au mâinile pătate de sânge? Oare se vor ține minute de reculegere în memoria celor care au contribit la construirea infrastructurii necesare găzduirii Campionatului Mondial de fotbal din Qatar? Măcar atât.

Foto: Profimedia

Citește și Mondialul din Qatar, construit pe sclavie şi cadavre! Un club european cere boicotul turneului final

 

muncitorimortiau muritfotbalrealitateacupa mondialaqatar. opinievictimecampionatul mondial