Novak Djokovici a generat un război între sârbi și croați. “Este un idiot”

Tenismenul sârb Novak Djokovici a declarat că susţine Croaţia la Cupa Mondială din Rusia, fapt care a stârnit un scandal uriaș atât în Croația, cât și în Serbia. Un deputat sârb, membru al partidului aflat la guvernare, l-a catalogat drept “idiot” pentru Djokovici pentru afirmațiile făcute.

Susțin Croația …. aș vrea ca ei să ridice trofeul Cupei Mondiale“, a declarat Novak Djokovici, calificat în sferturile de finală ale turneului de la Wimbledon.

Doar idioții pot să susțină Croația. Nu îți este rușine, Novak? Atât de mulți sârbi din Krajina (n.a. – o regiune din Croația în care sârbii au fost majoritari) l-au sprijinit… și acum el își arată susținerea pentru țara care i-a alungat pe acești sârbi“, a replicat Vladimir Djukanovici, deputat al Partidului Progresist Sârb, care îl susține pe președintele Aleksandar Vucici.

Cu câteva săptămâni înainte de începerea Cupei Mondiale din Rusia, Djokovici s-a fotografiat alături de mai mulți fotbaliști din naționala Croației, inclusiv cu vedetele Luka Modrici și Ivan Rakitici.

Djokovic Modric

În lumina acestui scandal iscat pe neașteptate, Novak Djokovici a ținut să-și nuanțeze poziția.

Sunt valori ale sportului cu care creștem. Evident, fiecare are o atitudine diferită față de ele, în baza influenței generate de mediul în care a crescut fiecare. Dar, în același timp, sunt valori universale în sport pe care le recunoaștem cu toții – fair play, respect față de adversari, respect pentru regulile sportului, devotament personal.

Sportul are limbajul său universal, șterge granițele dintre oameni, depășește diferențele privind religia, rasa, naționalitatea – și asta atrage oamenii către sport. De aceea, oameni de toate vârstele – și în special tinerii – îi privesc pe sportivi drept modele de urmat, pentru că se sacrifică și rezistă tentațiilor, oferă un exemplu privind modul în care trebuie să te comporți în situații limită în viață.

Evident, nu poți să fii mereu perfect în privința comportamentului, dar eu încerc să fiu mereu conștient de acțiunile mele și de însemnătatea acestora“, a spus tenismenul pentru presa sârbă.

Miercuri, Croaţia va întâlni Anglia în cea de-a doua semifinală a Cupei Mondiale din Rusia, pe stadionul “Lujniki” din Moscova (de la ora 21.00).