Klaus Iohannis a hotărât să nu le retragă decorațiile lui Gică Popescu și Ilie Năstase, două nume cu rezonanță puternică în sportul românesc.

Administrația Prezidențială a emis un comunicat prin care a anunțat numele celor care își vor pierde decorațiile.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 11 decembrie a.c., decretele privind retragerea decorațiilor domnului Adrian Năstase, domnului Bucur Gheorghe, domnului Mitrea Miron Tudor, domnului Mucea Dorinel Mihai, domnului Mencinicopschi Gheorghe, domnului Cuteanu Emilian, domnului Severin Adrian, domnului Voiculescu Dan, domnului Manţog Ionel, domnului Muntean Mircia, domnului Anghel Gh. Cristian și doamnei Jianu Irina Paula”, se arată în comunicat.

Ilie Năstase a fost decorat de Iohannis în 2016 cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor. În 2018, Gică Popescu a fost decorat de Traian Băsescu, primind ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a.

traian basescu si gica popescu

În cursul zilei de astăzi, Ilie Năstase pornise o adevărată ofensivă împotriva președintelui României, pe care îl acuza de tratament injunst.

Articolul de lege în baza căruia, Klaus Iohannis a decis să retragă decorațiile mai multor personalități certate cu legea: „Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde in urmatoarele situatii: a) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la pedeapsa privativa de libertate; b) pentru fapte dezonorante, altele decat cele prevazute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului”.

Citește și Ilie Năstase, exploziv la adresa lui Iohannis: ”E un mut!” Ce l-a deranjat pe fostul mare tenisman