VIDEO | George Ciupitu, despre meciul carierei: “Nu credeau că pot să fac față unui asemenea joc!”

George Ciupitu, fostul jucător al Universității Craiova a retrăit manșa tur din semifinalele Cupei UEFA contra celor de la Benfica Lisabona, scor, 0-0.

În anul 1983 Universitatea Craiova a fost doar la un pas de marea finală a Cupei UEFA. După ce eliminase pe Fiorentina, Shamrock Rovers, Bordeaux și Kaiserslautern, Universitatea Craiova urma să întâlnească în semifinale pe Benfica Lisabona.

În meciul tur de la Lisabona, oltenii au reușit un meci mare și au terminat 0-0, în returul de la Craiova paritda s-a terminat la egalitate, scor 1-1, au marcat Ilie Balaci respectiv Zoran Filipovic pentru portughezi, mergând mai departe în finala Cupei UEFA datorită golului marcat în deplasare.

George Ciupitu, fost jucător al Universității Craiova a povestit cum a fost partida tur de la Lisabona.

“Dacă mă uit în oglindă, îmi vine să cred că au trecut 38 de ani de la semifinala cu Benfica Lisabona, îmi vine să cred şi ca aspect şi din punct de vedere al sănătăţii. La 73 de ani, cât am, am trăit multe momente mari, frumoase, dar nu se compară cu ce am trăit cât am fost jucător de fotbal. Am fost jucător de fotbal, nu fotbalist, fiindcă fotbalişti sunt foarte puţini. Mulţi ziarişti m-au numit atunci «eroul de la Lisabona».

ciupitu tanar
George Ciupitu

Nu credeau că, la o vârstă înaintată, aveam atunci aproape 35 de ani, puteam să fac faţă unui asemenea joc, să-l înlocuiesc pe Costică Ştefănescu în semifinala cu Benfica. Mă pregăteam însă la nivelul titularilor şi nea Tică Oţet m-a trimit pe teren, a avut încredere în mine. Mircea Lucescu şi Mircea Rădulescu se uitau la nea Tică de parcă zisese nu ştiu ce, nu le venea să creadă că mă trimite titular. La retur s-a discutat mult de bara, care atunci era de lemn, şi care ar fi fost mai jos decât trebuia, iar bara lui Crişan putea să fie gol, dar aceste lucruri rămân la nivel de poveşti. S-a demonstrat şi că suedezul Stromberg nu avea drept de joc, dar, fiind vorba de o echipă din România, nu s-a mai luat nicio măsură” a declarat George Ciuputi.

Citește și EXCLUSIV | Prima reacție a lui Aurel Țicleanu, după derby-ul FCSB – Craiova. Ce spune despre Marinos Ouzounidis

George Ciupitu a evoluat de-a lungul carierei le echipe precum: Progresul Brăila, Petrolul Ploiești, Jiul Petroșani, Drobeta Turnu-Severin. Ajuns la 72 ani, George Ciupitu a mărturisit că Universitatea Craiova i-a râmas în suflet.

“Cea mai bună perioadă la Craiova  fost cea în care echipa a avut cele mai bune rezultate din fotbalul românesc pe o perioadă îndelungată, între 1979-1984. Am avut mari şanse de a juca o finală europeană. Am fost prima echipă care a ajuns acolo, noi am fost deschizători de drumuri, apoi ne-au urmat Dinamo şi Steaua. Am avut dintotdeauna o atracţie faţă de Universitatea.

19830420 Craiova Benfica 1 1 Balaci

Din 1973 am avut un zvâc, când s-a pierdut titlul în ultima etapă. Am ajuns la Craiova prin Cernăianu. În prima perioadă la Craiova am fost titular, dar când echipa a ajuns una dintre cele mai bune echipe ale Europei eu îi făceam umbră lui Costică Ştefănescu, el era şi la echipa naţională. De asemenea, Ion Oblemenco a fost un mare fotbalist, un mare om şi un mare antrenor, deşi rezultatele ca antrenor nu spun neapărat acest lucru” a declarat George Ciupitu.

Citește și Sorin Cârţu, după ce Craiova a făcut 0-0 cu FCSB: ,,Şi dacă băteam 1-0 eram supăraţi”