EXCLUSIV | Metoda folosită de FRF, atacată de Ion Crăciunescu: “Este o inginerie”

Ion Crăciunescu a dezvăluit cum a încercat FRF să evite plata TVA-ului către stat în urma prestațiilor arbitrilor din ligile inferioare, iar acest fapt a fost investigat în timpul controlului ANAF din toamna trecută. 

Fostul arbitru internațional a explicat cum a fost gândit totul în birourile de la Casa Fotbalului.

“Nu se va face nimic, eu m-am dus la ANAF cu probe concrete și le-am zis: <<Uitați cum se lucra în perioada mea>>. La toate cele trei divizii era același sistem de plată, sumele difereau. Cluburile virau baremurile la FRF, iar Federația reținea TVA-ul și vira în contul arbitrilor banii. La Liga 1 au lăsat la fel sistemul. 

Dar la “B” și la “C” au zis arbitrul înainte de meci face un contract cu echipa gazdă care îl plătește în numerar la stadion. L-a făcut dependent de echipa gazdă, dar pentru că el nu mai realiza pe PFA venituri mai mari de 65.000 de lei nu se mai plătea TVA. La Liga 1 plătești TVA și la ligile a doua și a treia nu, că ai făcut o inginerie”, a explicat Ion Crăciunescu, în exclusivitate în emisiunea Realitatea Sportivă. 

 

Fostul mare arbitru cere intervenția autorităților în urma dezvăluirilor făcute de Marius Avram în emisiunea Realitatea Sportivă, de pe 14 martie. Acesta a spus că a fost chemat în abia la finalului anului trecut să semneze contractul cu Federația aferent anului 2019.

“Orice contract faci e obligatoriu să scrii și data la care s-a încheiat actul respectiv. De ce nu se duc instituțiile statului să îi cheme pe arbitri și să îi întrebe: <<Uite ce spune un arbitru? S-a făcut așa sau nu?>>. Pentru că poate inventează domnul Avram, deși eu nu pun semnul întrebării în privința spuselor lui.  

Nu poți la Liga 1 să plătești TVA tu, Federație și la Liga 2 și Liga 3 să nu plătești TVA pentru prestațiile arbitrilor că îi pui să facă un contract cu echipa gazdă. Au abandonat asta când au văzut că e groasă și au găsit alte forme. Păi cum să găsești alte forme, când legea e una singură?”, a încheiat Crăciunescu. 

CITEȘTE ȘI –>> EXCLUSIV | Argumentul principal al angăjării lui Vassaras, demontat de Ion Crăciunescu: “I-a dus acolo valoarea lor”