Comunicatul emis de UEFA în cazul scandalului în care a fost implicat Sebastian Colțescu! Mesajul oficial al forului

Evenimentul petrecut la începutul lunii decembrie, în timpul partidei PSG – Istanbul Bașakșehir, a zguduit lumea fotbalului la nivel mondial, iar brigada de arbitri români a fost aspru criticată de foarte multe persoane!

Delegația de arbitrii români din partida care a avut loc în ultima etapă a grupelor UEFA Champions League, PSG – Istanbul Bașakșehir, a fost protagonista unuia dintre cele mai controversate episoade din istoria recentă a competiției.

Totul s-a petrecut în minutul 15 al partidei, în momentul în care Sebastian Colțescu, al patrulea arbitru al brigăzii, i-a comunicat prin cască centralului Ovidiu Hațegan să-l avertizeze pe camerunezul din staff-ul turcilor, Pierre Webo. Colțescu a avut neinspirația de a-l identifica pe fostul atacant ca fiind “tipul ăla negru”, iar acest lucru a scandalizat jucătorii ambelor echipe care au decis în cele din urmă să nu mai continue meciul.

Citește și VIDEO EXCLUSIV | Cazul Sebastian Colțescu, prin ochii actualului ministru al Sportului: „O să apăr orice român!”

Acum, UEFA a decis că Sebastian Colţescu şi Octavian Şovre au încălcat la acel meci “obligaţia de a se comporta într-o manieră adecvată”, însă nu se fac vinovaţi de rasism. În același timp, forul european a anunţat că Pierre Achille Webo, antrenorul secund al lui Istanbul Başakşehir, a fost suspendat un meci pentru “conduită nesportivă.”

“În urma unei investigaţii efectuate de un inspector de Etică şi Disciplină al UEFA în legătură cu evenimentele care au făcut ca meciul din sezonul 2020-2021 al Ligii Campionilor UEFA dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir FK de pe 8 decembrie 2020 să fie întrerupt şi a procedurilor ulterioare deschise împotriva oficialilor partidei, dl. Sebastian Constantin Colţescu şi dl Octavian Şovre, Comisia de Control, Etică şi Disciplină a UEFA (CEDB) a luat următoarea decizie:

– Să îl suspende pe dl. Sebastian Constantin Colţescu de la îndeplinirea oricărei activităţi de arbitru până la finalul sezonului 2020-2021, adică până pe 30 iunie 2021, pentru încălcarea Articolului 11 (1) din Regulamentul disciplinar al UEFA (DR) şi a Articolului 6(1) din termenii şi condiţiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA (GTC), adică pentru comportament inadecvat în timpul unui meci sub egida UEFA la care a fost numit.

Citește și Reacție după suspendarea arbitrului Sebastian Colțescu, de către UEFA: „Din prostia lui s-a întâmplat totul”

– Să îi ordone dlui Sebastian Constantin Colţescu să participe la un program educaţional înainte de 30 iunie 2021 în condiţiile stabilite de serviciile de arbitraj ale UEFA.

– Să îl sancţioneze cu mustrare pe dl. Octavian Şovre pentru încălcarea Articolului 11 (1) din DR şi a Articolului 6(1) din termenii şi condiţiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA (GTC), adică pentru comportament inadecvat în timpul unui meci sub egida UEFA la care a fost numit.

– Să îi ordone dlui Octavian Şovre să participe cât mai rapid la un program educaţional, însă înainte de 30 iunie 2021, în condiţiile stabilite de serviciile de arbitraj ale UEFA.

– Prin această decizie, CEDB a considerat prin urmare că ambii oficiali de la acea partidă au încălcat articolele 11(1) DR şi 6(1) GTC (obligaţia de a se comporta într-o manieră adecvată), însă nu şi Articolul 14 DR (rasism şi alte conduite discriminatorii).

CEDB a fost de asemenea de acord cu EDI că oficialii UEFA ar trebui să fie instruiţi în mod adecvat şi specific pentru a lua decizii mai bune cu privire la alegerea limbii şi a cuvintelor care vor fi utilizate în competiţiile UEFA. În context internaţional, utilizarea corectă a limbajului este esenţială pentru a evita situaţii cum au fost cele care au avut loc la meciul menţionat mai sus.

Citește și OPINIE | Black Lives Matter cu parfum românesc, dar lui Colțescu cine îi cere scuze?

Deciziile motivate vor fi publicate în timp util.

În legătură cu acelaşi meci şi cu cartonaşul roşu al antrenorului secund al lui Istanbul Başakşehir FK, dl. Pierre Achille Webo, care a avut loc înainte de incidentele care au dus la sancţiunile de mai sus şi prin urmare nu a fost provocat de ele, CEDB a luat următoarea decizie.

– Să îl suspende pe antrenorul secund al lui Istanbul Başakşehir FK, dl. Pierre Achille Webo, pentru un (1) meci dintr-o competiţie UEFA la care el participa, pentru conduită nesportivă.”, s-a arătat în comunicatul oficial emis de UEFA.

Citește și Reacția presei internaționale la decizia UEFA de a-i suspenda pe Sebastian Colțescu și Pierre Webo