OPINIE | Black Lives Matter cu parfum românesc, dar lui Colțescu cine îi cere scuze?

Articol de Vlad Ciotoran - Publicat luni, 15 februarie 2021, ora 21:06,
Sursa foto: Profi Media
Sursa foto: Profi Media

Două luni și trei zile au fost necesare pentru ca UEFA să dea o decizie în scandalul în care Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism.

Forul european a judecat atât ceea ce i-a transmis arbitrul român centralului, cât și expresia folosită de un membru al delegației turce a meciului disputat la Paris: ”În țara mea, românii sunt țigani, dar eu nu am cum să-i numesc ‘țigani’”. S-a dovedit a fi vocea antrenorului principal al formației Istanbul Bașakșehir, Okan Buruk (47 de ani).

Citește și NEWS ALERT | UEFA a luat decizia finală în cazul lui Colțescu! Ce se întâmplă cu arbitrul român, după scandalul de rasism

Culmea este că acesta a fost coechipier la Galatasaray cu Gică Hagi şi Gică Popescu. M-aș fi așteptat la mai mult respect din partea turcului, față de cei doi mari foști fotbaliști români, chiar dacă insulta nu le-a fost adresată lor în mod direct.

UEFA a decis să nu-l sancționeze pe Colțescu, însă a trecut cu vederea și derapajul incalificabil al lui Okan Buruk. Probabil pentru a încerca să nu facă prea multă vâlvă, forul nu a sancționat pe nimeni.

Presa internaţională a scris pe larg despre insulta antrenorului turc la adresa poporului român, în schimb ziarele din Turcia au omis acest aspect.

De asemenea, după incidentul din 8 decembrie mai mulți români, din poziții oficiale sau de simpli băgători de seamă, s-au grăbit să-l acuze pe Sebastian Colțescu de rasism. Printre aceștia a fost și Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

După decizia UEFA, șeful CNCD a scos, însă, în evidență un alt aspect al acestui caz. Într-un interviu acordat gsp.ro, oficialul a vorbit și despre faptul că UEFA l-a iertat pe Buruk: „Așteptam o procedură disciplinară pe modul în care arbitrii noștri au fost hărțuiți și discriminați prin apelativul țigani, pe care cei de pe banca echipei turce l-au adresat în startul meciului.

Sub acest aspect de ce nu se întâmplă nimic? Fiindcă dacă domnul Colțescu a folosit în mod neglijent cuvântul ‘negru’, fără a avea intenția de a jigni pe cineva, mai ales că în România noi n-am avut experiența sclaviei persoanelor de culoare, atunci când cineva ni se adresează cu ‘țigan/țigani’, știm bine că e în sens peiorativ, fiindcă la noi în țară a existat robia rromilor“.

Citește și Ce reacții au avut doi dintre contestatarii arbitrului Colțescu, atunci când au aflat verdictul dat de UEFA

Scandalul încă nu s-a încheiat

Așadar, în cazul lui Colțescu nu se va aplica articolul 14, cel care prevedea o suspendare de minimum 10 etape, pentru rasism, dar arbitrul oltean ar putea fi judecat pentru încălcarea articolelor 11 și 15 din Codul de Disciplină al UEFA, pentru ”comportament nesportiv/ impropriu” și ”insulatarea jucătorilor prezenți la meci”.

Până la o decizie și în cazul acestor noi acuzați care i se aduc lui Colețescu, turcii nu se lasă și vor ca arbitrul român și asistentul Octavian Șovre să fie suspendați ”pe viață”. Cererea a fost făcută chiar de Goksel Gumusdag, președintele lui Istanbul Bașakșehir.

Mult zgomot pentru nimic

Meciul de fotbal dintre PSG și Istanbul BB s-a reluat a doua zi, miercuri, 9 decembrie 2020, iar singurul lucru notabil, pe lângă victoria de rutină a francezilor, a fost începutul partidei.

Mai exact, înainte de reluarea partidei, jucătorii celor două echipe și brigada de arbitri, condusă de olandezul Danny Makkelie, au adus un manifest împotriva rasismului. Au îngenuncheat la mijlocul terenului, asemenea lui Colin Kaepernick, cu pumnul ridicat ca la protestele Black Lives Matter”.

Sursa foto: Profi Media

În tribune se puteau citi mesaje precum „Nu rasismului” și „Respect”, „Parisul unit contra rasismului” și „Susținere pentru Webo, mândri de jucători, împotriva rasismului”.

Citește și Turcii nu se lasă înduplecaţi! Vor suspendare pe viaţă pentru Colţescu şi Şovre

Sursa: Profi Media

Iar acum, două luni mai târziu, chiar UEFA, care a girat tot ce s-a întâmplat pe 8 și 9 decembrie, a stabilit că NU A FOST RASISM!

Întrebarea este ce facem acum? Ștergem totul cu buretele? Numele unui arbitru a fost târât prin noroi, dintr-un colț în altul al lumii, presa a scris despre acest incident, comentatori și cititori și-au dat cu părerea despre „românul rasist”.

Într-un moment în care spiritele erau deja încinse de mișcările Black Lives Matter, acest incident a fost parcă picat din cer pentru cei care promovează mișcări anti-rasiste și vorbesc despre cât de adânc înrădăcinat și cât de departe merge rasismul în toate domeniile vieții noastre.

Citește și Presa internațională, după verdictul în cazul lui Colțescu: “Utilizarea acelui cuvânt a fost făcută să identifice un jucător”

Iar în centrul acestui scandal a stat numele lui Sebastian Colțescu. Un arbitru român aflat la final de carieră pe plan internațional, despre care nu a încercat nimeni să spună cine este sau ce a făcut el până acum. A fost suficient că la un moment-dat a folosit cuvântul ”negru” pentru a identifica pe cineva.

S-a dovedit că nu a fost rasism, dar ce facem acum cu această decizie? Este ea la fel de mediatizată cum a fost scandalul în sine? Îi transmite cineva arbitrului din Craiova scuze?

Colțescu merită scuze din partea forului continental și din partea celor două cluburi de fotbal. Înainte de toate. Dar ar trebui să-și ceară scuze și toți cei care, uneori chiar în numele unor instituții oficiale, l-au acuzat de rasism, fără a exista însă o decizie oficială în acest sens.

Printre aceștia aș enumera niște persoane, precum fostul ministru al Tineretului și Sportului, Ionuţ Stroe, care a spus: „Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru incidentul nefericit”, Ministerul Afacerilor Externe (MAE): „No to racism. Respect”, ministrul Sportului din Franţa, fosta înotătoare Roxana Mărăcineanu, româncă de origine: „rasism ordinar”, Adrian Ursea, antrenorul din Ligue 1 al lui Nice: “În ceea ce privește originile mele, eu locuiesc de peste 30 de ani în Elveția, iar în ultimii ani aici, în Franța. Indiferent de ce origine sunt, română sau alta, există idioți peste tot”.

Poate nu ar strica dacă unii dintre aceștia și mulți alții care au comentat și l-au acuzat pe Colțescu de rasism, i-ar da un SMS să-și ceară scuze și ar fi chiar mai bine dacă ar ieși public, pe rețelele de socializare sau în emisiunile tv, și ar spune aceste cuvinte.

Citește și Ion Crăciunescu a reacționat după decizia în cazul lui Sebastian Colțescu: “UEFA a scăldat-o într-un mod jalnic!”

Ca să nu mai vorbesc de cei care au fost extrem de agresivi și s-au dat cunoscători ai fenomenului. Mă gândesc aici la Laurette Nogo, impresara care după incidentul de la Paris a vorbit despre rasismul din România ca o problemă pe care o avem toți românii și nici măcar nu avem habar de asta.

Adevărul e că va depășește pe toți situația asta… nu veți înțelege niciodată sau dacă o veți face vreodată o să dureze. Voi credeți că africanii din Europa sunt cei din România? Și chiar și de ar fi așa, e vorba de educație, respect…ceea ce vouă vă e chiar imposibil să înțelegeți ceea ce înseamnă!”, a postat Laurette Nogo pe contul ei de Facebook.

Citește și Reacții dure în urma incidentului rasist: “Vă depășește pe toți situația asta. E vorba de educație. Nu îmi doresc mentalitatea românilor

Întrebare este ce va face acum Laurette, după ce și experții UEFA au stabilit că nu a fost vorba de rasism în acel incident. Le va spune șefilor fotbalului mondial că ea știe mai bine, sau își va cere măcar scuze românilor pe care i-a jignit prin afirmațiile ei?

„Țigani”, negri, turci și români

Revin, totuși la faptul că UEFA a trecut cu vederea derapajul incalificabil al lui Okan Buruk, care a afirmat că românii sunt „țigani”! Nu vi se pare că nesancționându-l pe acesta și catalogând drept „opinie personală” spusele lui, UEFA practic îi îndeamnă și pe alții să folosească astfel de expresii?

De asemenea, UEFA a decis să anuleze cartonașul roșu dat de arbitrul roman Ovidiu Hațegan antrenorului secund al Istanbul Basaksehir, Pierre Webo, pe motive sportive. Pornind de la un așa-zis scandal rasist, s-a ajuns la o decizie luată pe plan sportiv să fie anulată, iar Webo să scape de sancțiunea sa, doar pentru că a strigat suficient de tare pe marginea terenului „ou called me negro, why you called me negro!”…

Sursa foto: Profi Media

Citește și Reacţia lui Colţescu, după decizia UEFA în scandalul de la Paris: ,,Dreptatea aduce bucurie”

 

rasismdiscriminarerealitateacoltescuuefanogosentintaopinietigan