În cât timp pot fi instruiți aribitri din Liga 1 pentru sistemul VAR! Exemplele oferite de Justin Ștefan

LPF și FRF s-au înțeles pentru implementarea arbitrajului video în Liga 1, dar mai sunt multe de pus la punct până la primul meci cu un astfel de sistem.

Cele două organe de conducere din fotbalul românesc au ajuns la un acord cu privire la bugetul alocat pentru pregătirea arbitrilor în vederea introducerii sistemul VAR. Finanțarea acestui demers ar costa 500.000 euro, costuri ce ar urma să fie suportate în mod egal de cele două părți.

camera var

Perioada de instruire a arbitrilor ar dura mai mult de opt luni, dar secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ștefan, a declarat că pregătirea acestora s-ar putea realiza și mai repede. Pentru a-și întări afirmația, oficialul LPF i-a dat ca exemplu pe Istvan Kovacs și Ovidiu Hețegan, arbitri FIFA Elite, care au avut nevoie de o perioadă sensibil mai scurtă de pregătire, în vederea meciurilor cu VAR din cupele europene.

Uitându-mă la exemplele Istvan Kovacs sau Ovidiu Hațegan, când s-au pregătit pentru VAR, a fost un curs la Istanbul de două săptămâni.

oviudiu hategan profimedia 0567256031 scaled
Sursa Foto: Profimedia Images (Photo by Maurizio Borsari/AFLO)

Dacă vorbim despre 190 de ore, dacă e să calculăm un număr de ore pe weekend, categoric că putem rezolva pregătirea arbitrilor în câteva luni, ca atare nu e nevoie de 10 luni. L-am rugat pe domnul Marius Avram să reanalizeze situația cheltuielilor, să discute, critic, pe acele calcule și să ajungem la un numitor comun, a declarat Justin Ștefan, conform Digi Sport.

Ultimele detalii pentru pregătirea propriu-zisă a arbitrilor vor fi puse la punct în săptămânile următoare, în urma discuțiilor ce vor fi purtate între reprezentații Federației și cei ai Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Liga va căuta soluții pentru a contribui cu jumătate pentru pregătirea arbitrilor, însă nu mai mult de 250.000 de euro. Mai departe, conducerea proiectului să fie asigurată de o persoană independentă din CCA. Toate aceste lucruri trebuie confirmate printr-un acord scris, semnat de toate părțile implicate. Joi va exista o întâlnire între Marius Avram și domnul Deaconu, vedem ce se va hotărî în zona echipei de management pentru acest proiect.

Justin Stefan

Am discutat cu cluburile, cele mai multe au fost de acord să folosim banii din fondurile de urgență, să completăm cu aproape 50.000 de euro din bugetul LPF. Pasul următorul este ca, până la 30 aprilie, să discutăm cu reprezentanții CCA și ai FRF pentru a găsi o soluție pentru semnarea acordului. Acordul implică patru părți, FIFA, LPF, FRF și partenerul media”, a transmis Justin Ștefan, conform sursei precizate.

CITEȘTE ȘI –>> Ultimele detalii despre implementarea sistemului VAR, în fotbalul românesc: “Da, avem o înţelegere”