Coronavirus, Scenariul 4: ”Sunt cele mai dure măsuri pe care le-a avut România în ultimii 30 de ani”

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, au susținut o conferință de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, în contextul pandemiei de COVID-19.

Până la această oră, România a raportat 1.815 de cazuri cu noul coronavirus. Dintre acestea, 206 persoane s-au vindecat, iar 43 de oameni s-au stins din viață.

Cele mai importante declarații ale lui Marcel Vela:

”Vă prezentăm principalele activități desfășurate de structurile MAI și va prezentam noi măsuri necesare creșterii gradului de protecție.

Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România în ultimii 30 de ani.

Vă asigur că măsurile dispuse se vor ridica sau relaxa când vom fi convinși că s-a diminuat răspândirea virusului, doar dacă reducem la minimum interacțiunea între persoane.

Mulțumesc angajaților MAI, din Miniserul Sănătății și MApN pentru eforturile susținute, dar și celor dragi lor.

Trebuie să dăm dovadă de solidaritate și aprecierea semenilor, să respectăm legile și măsurile luate.

Tricolorul, imnul național și dragostea față de viitor au fost gândurile înaintașilor noștri.

Ne aflăm în fața unui examen greu, pe o perioadă necunoscută.

Vă prezint acum modificările aduse prin Ordonanța Militară 4, pe care am suspus-o azi aprobării. Ordonanța a fost evaluată în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Sunt câteva domenii la care am intervenit, unele noi pe care le-am abordat, și unele zone îmbunătățite.

Citește și Ministrul Educației, Monica Anisie, a vorbit despre reluarea cursurilor! Detalii de ultimă oră

politie si armata pe strazi coronavirus

Am clarificat cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani un interval orar în care pot să își rezolve și probleme de natură medicală (tratamente oncologice planificate, dializă), deplasare care se poate face cu mijloace de transport proprii, ale familiei, toate făcându-se în intervalul orar normal, pe întreaga perioadă a zilei

Am abordat pe cei care nu respectă condițiile de carantinare și izolare: am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină, cu condiția în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile.

Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantină din momentul depistării, suportând și ei toate cheltuielile aferente carantinării.

Transportatori: am stabilit că șoferii care intră în țară cu auto peste 2,4 tone au trei opțiuni pentru a se proteja. Fie angajatorul le asigură un loc în care să se izoleze între curse, fie declară că se izolează la domiciul, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare la cerere pentru a asigura protecția familiei șoferilor, cu plata aferentă cazării în aceste spații hoteliere.

Având în vedere că și familiile piloților pot fi afectate de riscul unei îmbolnăviri, aceleași condiții le aplicăm și piloților și personalului navigant de aeronave.

Un articol va clarifica sistemul energetic național, vital pentru funcționarea statului. Am instituit, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă pentru personalul care ocupă funcții esențiale în producerea, distribuția de gaze naturale și petrol

Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri, am stabilit în articolul 8 ca autoritățile locale, începând din 31 martie, vor monta dispozitive dezinfectante pe scara blocului și vor face dezinfecții periodice.

Citește și Ion Țiriac aruncă ”ariciul” din buzunar! Suma pe care o donează în lupta cu COVID-19! Anunț în direct

coronavirus pedepse

Pentru a ajuta personalul sanitar am stabilit că ministerele cu rețea sanitară proprie și autroritățile locale cu spitale proprii vor asigura la cerere spații hoteliere pentru repaos pentru cadrele medicale. Măsura intră în vigoare pe 31 martie.

Am decis ca odată cu publicarea în Monitorul Oficial, în perioada stării de urgență, prețurile la gaze, apă, salubritate, carburanți, energie termică și electrică nu pot fi majorate peste nivelul de azi. Prețurile pot doar să scadă, în funcție de cerere sau ofertă.”

Declarații Bogdan Despescu: ”Am verificat circa 270.000 de persoane la intrarea în țară în ultimele săptămâni. Dintre cei verificați, peste 228.000 sunt cetățeni români. Au fost efectuate formalități pentru 5.700 cetățeni italieni.

57.000 sunt români care au călătorit în Italia. După suspendarea curselor aeriene, numărul persoanelor care au intrat în România a căzut semnificativ. Din 25 martie, MAI, prin Poliția și Jandarmeria Română, verifică în teren respectarea măsurilor dispuse de autorități.

Angajații MAI au sprijinit în toată această perioadă activitățile de transport mărfuri, mai cu seamă. Amenda de 1000 de lei, pentru nerespectarea ordonanțelor militare, se mărește la 10.000 de lei”

Intră pe Realitatea.net pentru mai multe detalii!

Declarații de presă la sediul MAI

Declarații de presă la sediul MAI

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Duminică, 29 martie 2020

Citește și Cornel Dinu, mesaj DUR pentru clasa politică din România: „Întreb și eu partidele izolate de popor: `Cine-a pus rahat pe clanță?`”