Au fost mărite pedepsele pentru nerespectarea izolării sau a carantinei. O nouă infracțiune introdusă în Codul Penal

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat joi, 19 martie 2020, ora 11:19,
ludovic orban
ludovic orban

Premierul Ludovic Orban a anunțat că au fost mărite pedepsele pentru cei care nu respectă izolarea și carantina sau dau autorităților informații false autorităților despre zonele din care vin.

„Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus. Există situații când un cetățean revine dintr-o țară și trebuie să intre fie în carantină, fie în izolare. Cetățenii trebuie să completeze declarații. Dacă comit un fals și nu spun din ce țară vin, ca autoritățile să poată lua decizia corectă, vor suferi consecințele legii. Comit o infracțiune pedepsită cu închisoarea”, a spus Orban.

O nouă infracțiune a fost introdusă în Codul Penal: „E introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. Dacă într-o anchetă epidemiologică cineva nu dă informații complete despre persoanele cu care a intrat în contact, se consideră că e o omisiune. Se poate constitui dosar penal”, a mai spus premierul.

Orban consideră că românii, în marea lor majoritate, respectă regulile impuse de autorități, tocmai de aceea se impunea ca cei care încalcă legea să fie pedepsiți mai aspru.

„Din acest motiv am decis să înăsprim pedepsele pentru a-i sancționa pe cei care nu le respectă. Datoria primordială a Guvernului e să apere sănătatea cetățenilor. Vom lua măsuri oricât de dure pentru cei care nu respectă măsurile.

Nu putem accepta ca cetățeni iresponsabili care sunt în situația de a fi izolați sau în carantină să umble liberi în societate și să riște să îmbolnăvească alți cetățeni”, a mai spus Ludovic Orban.

Potrivit noilor prevederi, pedepsele cu închisoarea cresc astfel:

• de la 1 la 5 ani pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase dacă a pus în pericol sănătatea, integritatea sau viața uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la răspândirea unei boli infectocontagioase;

• de la 1 la 5 ani pentru omisiunea de a divulga autorităților competente în prevenirea, combaterea și tratarea bolilor infectocontagioase a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, precum și orice alte informații necesare efectuării anchetelor epidemiologice;

• de la 5 la 15 ani dacă faptele prevăzute mai sus au avut drept rezultat moartea victimei.

Citește și ♦ Sportul românesc primește sprijin de la Guvern! Hulubei: „Speram la un cuantum mai mare”

coronavirusludovic orbanCovid-19