Anunț ferm al președintelui Klaus Iohannis: „Legea se impune, nu se discută! Cine nu se conformează va fi amendat”

Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la finalul ședinței pe care a avut-o astăzi cu prim-ministrul Ludovic Orban, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne și Bogdan Despescu, chestor șef de poliție și secretar de stat în Ministerul de Interne.

Președintele României a ținut să informeze populația că autoritățile vor avea toleranță zero față de cei care încalcă legea în această perioadă. Șeful statului le-a reamintit românilor că măsurile luate de autorităţi în contextul pandemiei de coronavirus sunt pentru protecţia oamenilor.

„Am instituit starea de ugență, după care ministrul de Interne a venit în completare cu ordonanțele militare, iar ministrul Sănătății cu ordine ale ministrului. Toate aceste măsuri au fost luate pentru a proteja sănătatea populației din România și pentru a înlesni munca medicilor. Majoritatea românilor au înțeles că legile se respectă și că această situație din starea de urgență este una foarte seriosă, iar noi trebuie să respectăm ordinele în vigoare.

Dar un aspect foarte special în această situație este reprezentat de siguranța și ordinea publică. Asta a fost tema discuției cu prim-ministrul Ludovic Orban, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne și Bogdan Despescu, chestor șef de poliție și secretar de stat în Ministerul de Interne.

original_sedinta_de_evaluare

Autoritățile au aplicat deja 78.000 de amenzi

Am discutat ce s-a făcut bun până acum, cum s-a făcut, și am pus un accent foarte clar și ferm pe impunerea legii. Este absolut necesar ca toată lumea să respecte legea în această perioadă. Repet, pentru protecția tuturor.

Majoritatea românilor au înțeles aceste lucruri. Cei care nu vor să înțeleagă vor fi amendați. Legea se aplică, se impune, nu se discută! Cine nu se conformează va fi amendat! În acest sens, s-au făcut peste 870.000 de acțiuni de control: s-a verificat felul în care oamenii respectă izolarea, carantina, dacă firmele respectă normele de vânzare șamd.

Pot să vă spun că autoritățile au dat deja 78.000 de amenzi până acum. În final, dragi români, repet ce am spus în fiecare apariție a mea: respectați normele de conduită, păstrați distanța, nu vă dați mâna. Vă doresc multă sănătate”, a transmis Klaus Iohannis, președintele României.

Declarație de presă (01.04.2020)

Este absolut necesar ca toată lumea să respecte măsurile instituite de autorități tocmai pentru a proteja sănătatea tuturor românilor și pentru a înlesni munca medicilor și a personalului medical. Cei mai mulți cetățeni au înțeles situația impusă de starea de urgență, dar cei care încă nu au înțeles sau nu vor să înțeleagă vor fi amendați, pur și simplu. Legea se aplică, se impune, nu se discută! Dragi români, respectați normele de conduită, păstrați distanța, nu vă dați mâna și nu vă îmbrățișați!

Publicată de Klaus Iohannis pe Miercuri, 1 aprilie 2020

Bilanţul îmbolnăvirilor cu coronavirus în România a ajuns la 2.460, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 215 cazuri. 85 de persoane au decedat.

Citește și ♦ Albania a sărit în ajutorul Italiei. Premierul Edi Rama: „Nu-i uita pe săraci. Vor fi singurii care te vor ajuta”