Ziua decisivă pentru președinția FRF. Ionuț Lupescu e favorit

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat miercuri, 18 aprilie 2018, ora 07:00,

Răzvan Burleanu, Ionuț Lupescu, Marcel Pușcaș și Ilie Drăgan se luptă pentru șefia Federației Române de Fotbal, un mandat de patru ani care are ca miză principală participarea naționalei de seniori la Euro 2020, o competiție care se va desfășura în 12 orașe, inclusiv București.

Potrivit unor surse realitateasportiva.net, Lupescu va câștiga alegerile cu aproximativ 170 de voturi, iar Burleanu va primi în jur de 80 de voturi.

„Kaiserul” este și favoritul caselor de pariuri, care i-au oferit o cotă de 1.50 pentru un succes, în timp ce actualul președinte al FRF a primit cota 2.40. Marcel Pușcaș este creditat cu șanse infime, având cota 40. Ilie Drăgan nu a fost nici măcar listat.

La nivel declarativ, atât Răzvan Burleanu, cât și Ionuț Lupescu sunt extrem de încrezători în șansele lor.

„Avem 160-170 de voturi în acest moment, în situaţia de după ce s-a întâmplat în aceste ultime ore. Deci şi acum mă bazez pe votul lor. Consider că, în proporţie covârşitoare, cei 255 de alegători sunt independenţi”, a spus Burleanu, în cursul zilei de luni.

„Sunt pesimist şi zic că voi obţine 65-70% dintre voturi. Colegii sunt mai optimişti”, a spus Lupescu.

Adunarea Generală a Federației Române de Fotbal începe miercuri, 18 aprilie, la ora 11.00. Fiecare candidat la funcția de președinte va beneficia de un timp maxim de 10 minute, în care să-și susțină programul electoral.

Alegerea președintelui FRF se va efectua prin vot secret, cu buletine de vot. În situația în care, după primul tur de scrutin, niciun candidat nu va obține majoritatea cerută de statut, se va organiza al doilea tur de scrutin, la care vor participa doar primii doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în cadrul primului tur de scrutin.

Numărul membrilor afiliați și implicit al votanților este de 255: Liga 1 – 14, Liga a 2-a – 18, Liga a 3-a – 66, Asociațiile Județene de Fotbal – 42, Centre de copii și juniori – 61, Fotbal feminin – 29, Futsal – 25.

Ionuț Lupescu mizează pe susținerea cluburilor din Liga 1 și a celor din orașele controlate politic de PSD. În schimb, Răzvan Burleanu are de partea sa fotbalul feminin și futsalul, dar ar putea obține și majoritatea voturilor de la centrele de copii și juniori.

CANDIDAȚII

Răzvan Burleanu (33 de ani) este preşedintele în exerciţiu al Federaţiei Române de Fotbal. A jucat fotbal doar la nivel de juniori, el fiind şi arbitru până la vârsta de 19 ani. Absolvent al SNSPA, Burleanu a activat ulterior în cadrul Primăriei Bacău, Comisiei Juridice din Parlamentul României, Autorităţii Electorale Permanente şi Administraţiei Prezidenţiale. Răzvan Burleanu a fost preşedinte al Federaţiei Română de Minifotbal, între 2011 și 2014.

Principalele teme din programul electoral al lui Răzvan Burleanu sunt: solidaritatea financiară, reformarea finanțării cluburilor, formatul competițional cu 16 echipe în Liga 1 și creșterea sustenabilității și transparenței financiare a cluburilor, evoluție în licențiere.

Ionuţ Lupescu (49 de ani) este fost component al “Generaţiei de Aur”, având la activ participări la două ediţii ale Cupei Mondiale, în 1990 şi 1994, şi la două Campionate Europene, în 1996 şi 2000. El şi-a obţinut licenţa de antrenor la Koln, dar a practicat puţin această meserie, conducând doar două echipe, FCM Bacău şi FC Braşov. În anul 2005, Lupescu a intrat în administraţie şi a ocupat până în 2011 funcţia de director general al Federaţiei Române de Fotbal. Din 2011, cel supranumit „Kaiserul” a fost director al Comisiei Tehnice a UEFA, funcţie din care a demisionat la începutul lunii februarie, pentru a candida la preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal.

Ionuț Lupescu promite o nouă strategie pentru fotbalul românesc, care promovează legalitatea, transparența, respectul și folosirea responsabilă a resurselor. Fostul internațional subliniază că România trebuie să găzduiască în continuare competiţii sportive majore.

Marcel Puşcaş (57 de ani) a evoluat ca jucător la Steaua, Rapid, CS Târgovişte şi Steaua Mizil, având o singură selecţie la prima reprezentativă. După retragere, el a activat ca antrenor (Steaua şi Rapid), ca preşedinte (Viitorul Oradea, Steaua şi AJF Bihor), dar şi ca impresar. Puşcaş a candidat şi la precedentele alegeri pentru preşedinţia FRF, apoi l-a susținut pe Răzvan Burleanu. Din 2014, Pușcaș a ocupat funcţia de director de dezvoltare regională și comercială în cadrul FRF, dar și de vicepreședinte al Comisiei Tehnice a Federației.

Programul electoral al lui Marcel Pușcaș prevede: modernizarea Statutului și a Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice din cadrul FRF; actualizarea, eficientizarea și modernizarea sistemului competițional; triplarea veniturilor Federației Române de Fotbal.

Ilie Drăgan (33 de ani) este cel mai puțin cunoscut dintre candidați. El a jucat fotbal numai la nivel de amatori, iar în prezent este antrenor la o şcoală de copii. El deţine licenţa A UEFA şi a fost lector în cadrul Şcolii Federale de antrenori din cadrul FRF. Absolvent al ANEFS, Drăgan a intenţionat să participe şi la alegerile pentru preşedinţia Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti (AMFB) din 2016, dar dosarul său de candidatură nu a fost validat la momentul respectiv.

Ilie Drăgan este singurul candidat care nu a avut o campanie electorală, dar viziunea acestuia include schimbarea mentalității membrilor afiliați ai FRF. Antrenorul este conștient că nu are șanse să prelua șefia Federației, principalul motiv al candidaturii fiind să atragă atenția asupra problemelor de la nivelul Asociațiilor Județene de Fotbal.

marcel puscasfrfilie drăganalegeriionut lupescuburleanupresedințierazvan burleanuLupescu