Performanță de excepție pentru România într-un sport dominat autoritar de asiatici. Ovidiu Ionescu (29 ani) a cucerit argintul în proba de dublu la Campionatul Mondial de la Budapesta.

Sportivul român și partenerul său, spaniolul Alvaro Robles, au ajuns în ultimul act al competiției după o semifinală interzisă cardiacilor. Perechea româno-spaniolă a revenit de la 4-8 în setul 5 decisiv pentru a se impune cu 11-8.

În marea finală, cuplul româno-spaniol s-a duelat cu perechea chineză Ma Long/Wang Chuqin. Ovidiu Ionescu și partenerul său au luat un set în fața superstarurilor asiatice, scor final 1-4.

Ma Long este unul dintre cei mai titrați jucători din istorie (3 titluri olimpice, 11 titluri mondiale și deține recordul de 64 luni ca lider mondial/34 luni consecutive), în timp de puștiul minune de 18 ani Wang este considerat viitorul star al tenisului de masă mondial.

Medalia cucerită de Ovidiu Ionescu la Budapesta este prima la Mondiale după aproape două decenii pentru tenisul de masă românesc.

În 2000, echipa feminină câștiga medalia de bronz la dublu (Kuala Lumpur ,Malaezia) cu celebra Otilia Bădescu în componență. Ultimul aur la Mondiale datează din 1975 când la Calcutta (India), Maria Golopența-Alexandru și o parteneră din Japonia cucereau titlul la dublu.

„Când am început tenisul de masă am visat la rezultate mari, dar finala unui Campionat Mondial nu știu dacă a fost în mintea mea. Este un vis devenit realitate și sunt mândru că am ajuns în finală cu prietenul meu Alvaro. Este un sentiment extraordinar și sper ca aceste rezultate să demonstreze că dacă muncești din greu astfel de performanțe pot veni. Este vorba despre antrenament și despre a crede în tine, iar totul e posibil.
Sunt puțin mai norocos decât Alvaro, părinții mei sunt aici și mă voi bucura alături de ei. Am avut surpriza de a afla că logodnica mea e aici, nici măcar nu știam. Este o performanță importantă în România”, a spus Ovidiu la conferința de presă.