Slovena Dalila Jakupovic a abandonat în primul tur al calificărilor de la Australian Open, după ce a acuzat probleme respiratorii. Mai mulți jucători acuză condițiile improprii de la Melbourne – calitatea scăzută a aerului și căldura toridă – pe fondul incendiilor de vegetație care au devastat Australia.

Jakupovic s-a prăbușit pe teren la scorul de 6-4, 5-6 și minge de 6-6 în meciul cu elvețianca Stefanie Voegele.

Sportiva din Slovenia a simțit că nu mai poate să respire și a cerut intervenția medicului.

A fost oribil. Nu am mai experimentat niciodată așa ceva și chiar m-am speriat foarte tare. Mi-era frică să nu leșin, de aceea m-am întins pe teren. Nici nu puteam să mai merg. Nu m-am confruntat niciodată cu astm.

Nu cred că este corect să se joace în aceste condiții, pentru că nu este sănătos pentru jucători. Am fost surprinsă, nu credeam că voi juca azi. Dar nu am avut de ales. Dacă nu mă prezentam, aș fi fost amendată„, a spus Jakupovic la finalul partidei.

Astăzi, antrenamentele în aer liber au fost suspendate la Australian Open, iar calificările au fost amânate cu o oră din cauza calităţii scăzute a aerului. Autorităţile locale le-au recomandat cetăţenilor să rămână acasă şi să închidă ferestrele.

Ulterior, Liam Broady și Bernard Tomic au reclamat probleme de respirație în timpul meciurilor din calificări.

Incendiile de vegetaţie care afectează Australia de câteva luni s-au soldat cu cel puţin 27 de morţi, au distrus peste 2.000 de locuinţe și au ucis aproape un miliard de animale.