VIDEO | O istorie a umilințelor. CFR Cluj a trăit una din marile rușini ale fotbalului românesc!

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat vineri, 31 august 2018, ora 10:54,
cfr-cluj-dudelange-live-video-pe-digi-sport-1-telekom-sport-1-si-look-tv-3-1024×614
cfr-cluj-dudelange-live-video-pe-digi-sport-1-telekom-sport-1-si-look-tv-3-1024×614

Dubla înfrângere în fața luxemburghezilor de la Dudelange, 0-2 în deplasare și 2-3 la Cluj, au dus la o eliminare total neașteptată din Liga Europa a campioanei României.

Dudelange, care a început dezastruos noul sezon al campionatului din Luxemburg, fiind pe locul 13 din 14 echipe, a făcut spectacol cu CFR, conducând, la un moment dat, cu 5-0 la ”general”.

Este prima eliminare suferită de români în fața luxemburghezilor în fotbalul european, dar și prima calificare a echipelor din micuțul Ducat în grupele unei competiții continentale. Mai jos, găsiți și alte înfrângeri care au șocat fotbalul românesc.

Dinamo București – 17 Nentori Tirana

Albanezii au fost, cu două excepții notabile (n.r. – înfrângerea naționalei de la Euro 2016 fiind cealaltă), victime sigure în confruntările cu românii. Nimeni nu se aștepta ca formația 17 Nentori din Tirana să le pună vreo problemă dinamoviștilor antrenați de Mircea Lucescu în Cupa Cupelor, în vara lui 1986.

După 0-1 la Tirana, după un meci dominat copios de ”alb-roșii”, albanezii au dat lovitura în Ștefan cel Mare, unde au câștigat cu 2-1. Dinamo a tras, însă, multe lecții din acest eșec și doar trei ani mai târziu avea să ajungă până în semifinalele Cupei UEFA.

Rapid București – Skonto Riga

Un alt duel european încheiat cu un dezastru pentru Mircea Lucescu. În 1999, Rapid încă sărbătorea al doilea titlu din istorie, cucerit după o luptă la baionetă cu Dinamo, însă contactul cu preliminariile Ligii Campionilor nu a fost unul prea plăcut.

După un 3-3 spectaculos la București, giuleștenii sperau la o victorie în Letonia, cu Skonto Riga. Lucrurile păreau să meargă bine pentru ”alb-vișinii”, care au condus cu 1-0 la pauză, însă gazdele au întors scorul pe final, producând o surpriză uriașă.

Universitatea Craiova – Pobeda Prilep

Anul 2000 nu a fost cu noroc pentru Universitatea Craiova. Revenită în cupele europene după câțiva ani de pauză, formația olteană s-a împiedicat la primul hop de gruparea macedoneană Pobeda Prilep.

Citește și VIDEO | Gigi Becali, critici dure după eliminarea FCSB: ”L-am furat! Mi-a dat Dumnezeu blestem”

Necunoscuții macedoneni au smuls un 1-1 la Craiova, stârnind furia spectatorilor olteni, iar pe teren propriu au reușit chiar să câștige cu 1-0. Eliminarea cu Pobeda Prilep a fost doar o prefață pentru dezastrul din 2005, când Universitatea Craiova a retrogradat pentru prima oară din prima ligă a fotbalului românesc.

Dinamo București – KR Reykjavik

Nicio listă a rușinilor din istoria fotbalului românesc nu poate fi completă fără menționarea ”pescarilor” care au învins-o pe Dinamo în 1997. ”Alb-roșii” erau într-o perioadă tulbure, însă ambițiile erau mari în Ștefan cel Mare.

Preliminariile Cupei UEFA s-au dovedit a fi, însă, o nucă tare pentru Dinamo. După un 0-2 șocant în Islanda, ”câinii roșii” au fost învinși și la ei acasă de către Knattspyrnufélag Reykjavik, cu 2-1.

România – Cuba

Și echipa națională a avut, în lunga sa istorie, parte de câteva înfrângeri rușinoase, cea mai șocantă dintre toate fiind cea suferită în fața Cubei, la Cupa Mondială din 1938. Cuba era considerată una dintre cele mai slabe participante la turneul final din 1938, găzduit de Franța.

De cealaltă parte, România era o echipă cu experiență și cu un fotbal în plină dezvoltare. Rezultatul? După un 3-3 foarte spectaculos în primul meci, când tricolorii s-au salvat de la eliminare în ultimele minute, duelul din optimile de finală ale Cupei Mondiale s-a rejucat.

România a condus cu 1-0 la Toulouse, însă cubanezii au reușit să întoarcă scorul în partea secundă și să se impună cu 2-1. În sferturile de finală, Cuba a fost trimisă acasă de Suedia, după un categoric 8-0.

rapidKR Reykjavikromaniadedelangecele mai mari rusinidinamo17 Nentori Tiranacfrcubaistorie rusini fotbal romanesc