După înotătorul Robert Glință și campioana la tir Laura Coman, atleta Florentina Iușco este al treilea sportiv român care obține biletele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. Tânăra săritoare în lungime a dat marea lovitură a carierei la Internaționalele României de pe Cluj Arena.

Sportiva antrenată de tehnicianul Nicolae Alexe a sărit 6,87 metri la groapa cu nisip, chiar din ultima ei încercare. Atleta legitimată la Cetate Deva a depășit-o în concurs pe celebra Angela Moroșanu.

Sunt foarte fericită, nu mă așteptam să fac un rezultat chiar atât de bun, deși la antrenamente reușeam să am sărituri foarte bun. Sunt un om de competiție și se pare că m-am uimit și mine. Vreau să am un sezon în progres, iar la Mondialele de la Doha să am vârful de formă„, a declarat Florentina Iușco.

Campioană mondială la junioare în 2013 și medaliată cu bronz la Europenele de sală în 2015, Iușco a îndeplinit la Internaționalele României baremul olimpic de 6.82 metri.

Recordul ei personal înaintea concursului de pe Cluj Arena era de doar 6,79 metri și data din 2015. Florentina Iușco speră să atingă borna magică de 7 metri la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Era și timpul să îmi bat recordul personal. Mă ajută acest rezultat pentru că nu mai am nicio presiune și mă pot pregăti liniștită pentru Tokyo. 7 metri nu este imposibil, este visul meu în această carieră„, a conchis săritoarea în lungime.

Calificare la Mondiale pentru sulițașul Novac

În prima zi a Internaționalelor României, s-a consemnat un alt rezultat important. Alexandru Novac (CSM București) a doborât recordul competiției, aruncând sulița 83,42 metri.

Grație acestui rezultat, recordmenul național en-titre a îndeplinit baremul de calificare la Campionatul Mondial de la Doha din toamnă.

Sunt foarte bucuros că am obținut biletele pentru Doha deoarece mă va ajuta pe plan psihic. Cu acest rezultat sunt și lider european la sub 23 ani și la Europene îmi doresc să realizez o surpriză mare. La Doha va fi foarte greu, e un nivel de top, însă merg cu gândul să îmi bat recordul personal, să arunc peste 86 metri și poate voi prinde finala de opt„, a precizat Alexandru Novac.

A 64-a ediție a Internaționalelor României a adunat la start sportivi din 14 țări. Federația vrea să tranforme concursul în anii următori într-un Grand Prix mondial