Finala de la Roland Garros din 2017, Simona Halep – Jelena Ostapenko, a fost aleasă de către rețeaua TV Tennis Channel drept unul dintre cele mai bune meciuri din acest deceniu. Românca a fost învinsă în mod dramatic, după ce a condus.

10 iunie 2017. Jelena Ostapenko abia împlinise 20 de ani. Letona ocupa locul 47 WTA și nu avea niciun trofeu important în palmares.

OK, nu am nimic de pierdut, o să încerc să trimit cât mai multe lovituri câștigătoare„, și-a spus Ostapenko înaintea finalei de la Paris.

Simona Halep era mare favorită și aștepta primul trofeu de Mare Șlem din carieră. Constănțeanca a câștigat primul set cu 6-4, apoi a condus cu 3-0 în setul doi și cu 3-1 în setul decisiv.

Dar jocul de ‘totul sau nimic’ al Jelenei Ostapenko a dat roade. Tânăra letonă a reușit 54 de lovituri câștigătoare și 54 de erori neforțate și a schimbat puțin percepția asupra jocului pe zgură, în care ‘tenisul-procentaj’ și rezistența în schimburile lungi de mingi îți garantează roadele.

Jelena Ostapenko a câștigat cu 4-6, 6-4, 6-3 și a uluit lumea tenisului, întrucât nu se afla pe lista capilor de serie înainte de Roland Garros. A devenit prima jucătoare din Letonia care câștigă un turneu de Mare Șlem.

Poate că n-am fost pregătită mental să câștig acest trofeu„, a spus Simona Halep la finalul partidei. Peste un an a fost pregătită!

Tennis Channel a mai ales două meciuri ale Simonei Halep pentru Top 10 cele mai bune confruntări ale deceniului în tenisul feminin: Halep – Kerber, Australian Open 2018 (locul 6) și Halep – Șarapova, Roland Garros 2014 (locul 5).