VIDEO | 27 de ani de când Ayrton Senna a murit în timpul unei curse de Formula 1

În urmă cu exact 27 de ani, Ayrton Senna, unul dintre cei mai iubiți piloți din istoria Formulei 1, lua startul în ultima sa cursă.

Pe 1 mai 1994, avea loc Marele Premiu al statului San Marino, o cursă pe care legendarul pilot brazilian nu avea să o termine în viață. O ieșire în decor, la peste 300 de kilometri pe oră, i-a fost fatală.

Cursa de la Imola este considerată cea mai neagră din întreaga istorie a Campionatului Mondial de Formula 1. În timpul calificărilor, Rubens Barrichello a avut parte de un accident foarte serios, dar brazilianul a scăpat cu viață. Apoi, după numai o zi, Roland Ratzenberger a suferit un accident fatal. Vizibil marcat de aceste două evenimente, pe Rubens Barrichello îl considera urmașul său, Senna stătea în expectativă, neștiind dacă să concureze sau nu. I-a telefonat lui Alain Prost (cei doi se împăcaseră între timp), și i-a spus că îi este frică să concureze, dar francezul l-a convins să o facă.

senna profimedia 0606688961
Statuie dedicată lui Ayrton Senna. Foto: Profimedia

A plecat în cursă ca din pușcă, instalându-se la conducerea cursei, neștiind că seria evenimentelor negre va continua. Pe grilă Benetton-ul lui JJ Letho refuză să pornească, iar finlandezul este lovit puternic din spate de Pedro Lamy, astfel că era necesară neutralizarea cursei. După cinci tururi în spatele Safety car-ului, cursa se reia, însă în turul șapte mașina lui Senna refuză să mai poată fi controlată în virajul Tamburello, ieșind în decor, izbindu-se de zidul de beton la o viteză de 218 km/h. Cu doar două secunde înainte de impact viteza era de 312 km/h.

Într-un deceniu de activitate, Ayrton Senna (născut la 21 martie 1960 și decedat la 1 mai 1994) a cucerit trei titluri de campion mondial în Marele Circ (1988, 1990, 1991) și a înregistrat 80 de clasări pe podium, cu 41 de victorii și 65 de plecări din pole-position. De-a lungul carierei, brazilianul a pilotat pentru patru constructori: Toleman (1984 – sezonul de debut), Lotus (1985-1987), McLaren (1988-1993) și Williams (1994).

Citește și VIDEO | Un sportiv a murit la o lună după ce a fost aruncat în cap. Avea 28 de ani