Vicecampion mondial, condamnat la opt luni de închisoare

Luka Modric a ajuns la o înţelegere pentru o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare după ce a acceptat acuzaţiile de fraudă fiscală. Candidat la Balonul de Aur, mijlocaşul lui Real Madrid ar fi înşelat statul spaniol folosind o companie proprie cu sediul în Luxemburg.

Potrivit El Mundo, Modric a evitat plata unor taxe în valoare de 870 de mii de euro pentru venituri rezultate din drepturi de imagine în 2013 şi 2014. Mijlocaşul croat a folosit o companie înregistrată în Luxemburg, numită Ivano S.R.L., după numele fiului său, şi administrată de soţia sa, Vanja Bosnia. Acelaşi cotidian spaniol susţine că Modric ar putea primi şansa de a schimba pedeapsa cu o amendă de 60.000 de euro. În total, jucătorul trebuie să achite fiscului spaniol o sumă de 1,4 milioane de euro.

Modric se alătura astfel unor nume importante care au acceptat pedepse cu închisoarea după ce au fost condamnaţi de justiţia spaniolă. Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho, Marcelo sau Leo Messi au fost la rândul lor condamnaţi pentru fraudă fiscală. În Spania, pedepsele cu închisoarea pentru mai puţin de doi ani sunt întotdeauna cu suspendarea executării.

Modric are probleme cu justiţia şi în Croaţia. Alături de jucătorul lui Liverpool, Dejan Lovren, Modric este acuzat de mărturie mincinoasă în procesul lui Zdravko Mamic. Fostul patron al lui Dinamo Zagreb a fost trimis la închisoare după ce instanţa a dovedit că a ascuns milioane de euro din sumele încasate pentru transferuri de clubul croat.

lovren modric
Modric şi Lovren sunt acuuzaţi de mărturie mincinoasă în Croaţia.

Pe plan sportiv, 2018 a fost însă un an excelent pentru Luka Modric. Mijlocaşul a condus naţionala Croaţiei până în finala Cupei Mondiale, a câştigat trofeul UEFA Champions League cu Real Madrid şi a fost desemnat cel mai bun jucător al ambelor competiţii.