UEFA estimează venituri de 3,25 miliarde de euro pentru sezonul 2018-2019 al cupelor europene, iar cluburile calificate în faza grupelor vor primi mai mulți bani. În schimb, solidaritatea față de echipele mici, care nu ajung în grupele competițiilor continentale, va scădea.

Potrivit datelor UEFA consultate de Reuters, cele 32 de echipe din Liga Campionilor vor împărţi 2,04 miliarde de euro, iar cluburile din Europa League vor încasa 510 milioane de euro.

Cluburile care au ratat calificarea în cupele europene în sezonul 2018-2019 se vor mulţumi cu doar 7,3% din veniturile totale. Prin urmare, peste 600 de echipe din Europa vor împărți 237,5 milioane de euro.

Decalajul financiar dintre cluburile bogate şi restul echipelor se va adânci! Plățile de solidaritate oferite de UEFA vor scădea faţă de cele din perioada 2015-2018 (8,5%).

European Leagues, o organizaţie care reuneşte peste 900 de cluburi din 35 de ţări, recomandă luarea unor măsuri de către UEFA, pentru a preveni un efect negativ privind echilibrul competițiilor europene. S-a formulat o propunere ca plăţile de solidaritate să ajungă la 20% din veniturile totale.

 

European Leagues vrea ca echipele eliminate în tururile preliminare ale cupelor europene să primească mai mulți bani. În plus, organizația subliniază că acordarea mai multor locuri pentru cluburile din primele patru ligi europene în Liga Campionilor sporeşte inegalitatea din fotbalul european.

Recent, Gică Hagi a propus ca România să aibă echipe calificate direct în grupele Ligii Campionilor şi Europa League. ‘Regele’ consideră că anumite campionate din Europa sunt avantajate de UEFA. 

Hagi îşi doreşte ca formaţia care va câştiga campionatul să meargă direct în grupele Ligii Campionilor, iar cea clasată pe locul doi în Liga 1 să joace direct în grupele Europa League. Demersul ‘Regelui’ vizează creșterea competitivității și a sprijinului financiar pentru fotbalul românesc.

În prezent, primele patru echipe din campionatele puternice ale Europei joacă în grupele Ligii Campionilor, iar campioana României trebuie să treacă mai multe tururi preliminare.