ULTIMA ORĂ | Mircea Sandu a fost trimis în judecată pentru luare de mită

DNA a anunțat că Mircea Sandu, fost președinte la Federația Română de Fotbal, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Sandu ar fi primit peste 150.000 de euro pentru a facilita încheierea unui contract între FRF și o societate de avocatură.

Mircea Sandu (66 de ani) a condus Federația Română de Fotbal între 1990 și 2014, apoi s-a retras.

mircea sandu

În acest dosar, Mircea Sandu a fost inculpat alături de soția acestuia, Elisabeta Sandu.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

SANDU MIRCEA, la data faptelor președinte al Federației Române de Fotbal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită,

SANDU ELISABETA, soția primului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: La data de 02 octombrie 2009, inculpatul Sandu Mircea, în calitate de președinte al Federației Române de Fotbal, beneficiind de ajutorul soției sale Sandu Elisabeta, a primit cu titlu de mită, suma de 724.000 lei, de la două persoane fizice, una fiind reprezentanta unei societăți de avocatură.
Banii respectivi au fost primiți de inculpat pentru ca Federația Română de Fotbal să încheie cu societatea de avocatură două contracte de asistență juridică, aspect materializat prin semnarea celor două documente la data de 20 octombrie 2009.

În baza acestor contracte, în cursul anului 2011, societatea de avocatură a obținut de la Federația Română de Fotbal suma de 11.705.626 lei.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului penal asupra unor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, se arată în comunicatul DNA.

În 2016, Tribunalul București l-a condamnat pe Mircea Sandu la 3 ani de închisoare cu suspendare în cazul dezafilierii Universităţii Craiova. Decizia nu este definitivă.