Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, a transmis un mesaj ferm pentru țările în care există incidente rasiste. Șeful forului european promite măsuri concrete pentru a combate acest flagel.

Lumea fotbalului a răbufnit după faptele de rasism de la partida Bulgaria – Anglia, din preliminariile EURO 2020.

Meciul dintre Bulgaria și Anglia de la Sofia a fost întrerupt de două ori din cauza comportamentelor rasiste din tribune, la adresa unor fotbaliști englezi. Au fost filmate inclusiv saluturi naziste și strigăte de maimuță.

Era o vreme, nu cu mult timp în urmă, în care familia fotbalului credea că flagelul rasismului este deja istorie. Ultimii doi ani ne-au arătat că acest tip de gândire a creat un sentiment de complăcere. Creșterea valului de naționalism pe întreg continentul a alimentat un tip de comportament inacceptabil, iar unele persoane și-au asumat să considere că în public, pe un stadion de fotbal, este locul potrivit pentru a da glas viziunilor îngrozitoare pe care le au.

În calitate de instituție care guvernează fotbalul, sunt conștient că nu vom câștiga niciun concurs de popularitate. Dar anumite viziuni exprimate în legătură cu abordarea UEFA privind combarea rasismului au fost departe de realitate. UEFA, în strânsă colaborare cu rețeaua FARE, a instituit un protocol în trei etape pentru a identifica și combate comportamentul rasist în timpul jocurilor.

Sancțiunile UEFA sunt printre cele mai dure din sport pentru cluburi și asociații ai căror suporteri au un comportament rasist în competițiile noastre. Sancțiunea minimă o reprezintă închiderea parțială a stadionului – fapt care aduce gazdelor pierderi financiare de ordinul sutelor de mii și aduce stigmatizarea propriilor suporteri.

UEFA este singurul for organizator care a suspendat un jucător zece meciuri pentru comportament rasist – cea mai severă pedeapsă din fotbal. Credeți-mă, UEFA și-a luat angajamentul de a face tot ce poate pentru a elimina acest flagel din fotbal. Nu ne permitem să fim mulțumiți cu situația actuală, trebuie să ne străduim să ne întărim hotărârea.

Pe plan mai larg, familia fotbalului, toți de la partea administrativă până la jucători, antrenori, fani, trebuie să lucreze împreună cu guvernele și organizațiile non-guvernamentale pentru a purta un război cu persoanele rasiste și pentru a marginaliza viziunile lor respingătoare. Asociațiile de fotbal nu pot rezolva singure această problemă. Și guvernele trebuie să se implice mai mult în această zonă. Doar lucrând împreună în numele decenței și onoarei vom reuși să progresăm„, a transmis Aleksander Čeferin.

România a primit o suspendare din partea UEFA dupa incidentele de la partida cu Spania, când fanii au apelat la scandări cu conotație xenofobă și rasistă.

Recent, Nicuşor Bancu de la Universitatea Craiova a fost acuzat de un derapaj rasist la adresa olandezului Bradley de Nooijer de la Viitorul. Cazul este analizat de Comisia de Disciplină a FRF.