‘Tricolorii’ speră din nou! Rădoi și Mutu, echipa câștigătoare? „Pot încuraja un val de schimbare generalizat”

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat miercuri, 09 septembrie 2020, ora 14:17,
mutu radoi
mutu radoi

‘Tricolorii’ speră din nou să participe la Campionate Europene și Mondiale, după infuzia de tinerețe de la nivelul echipelor naționale. Președintele Federației Române de Judo, Cozmin Gușă, este de părere că Mirel Rădoi, Adrian Mutu și Răzvan Burleanu pot aduce schimbarea în bine a fotbalului românesc.

Mirel Rădoi (39 de ani) a reușit un egal (1-1 cu Irlanda de Nord) și o victorie (3-2 cu Austria) de când a fost numit selecționerul primei reprezentative a României.

Adrian Mutu (41 de ani) a bifat două victorii (3-1 cu Finlanda și 3-0 cu Malta) de la preluarea echipei naționalei de tineret.

ADI MUTU, MIREL RĂDOI și RĂZVAN BURLEANU, 3 exemple care pot încuraja un val de schimbare generalizat! BRAVO BĂIEȚI, HAI ROMÂNIA!

Nu o să fac vreun comentariu legat de tacticile sau strategiile alese de către cele două foste staruri ale fotbalului românesc, ajunși azi în postura de antrenori de succes ai loturilor naționale, avem încă din fericire gazetari și analiști ai fotbalului competenți, ce și-au exprimat părerile laudative în ultimele 2 zile.

Dar, pentru că fotbalul e încă „rege” și-n România, o să evoc valoarea de întrebuințare a valului de optimism în societate generat de victoriile naționalelor pregătite de către cei doi, oameni pe care a “pariat” al treilea, Răzvan Burleanu. Pur și simplu, ei indică în mod precis că-ți poți asigura succesul chiar într-un mediu super competitiv și controversat, cu condiția ca valoarea intrinsecă pe care o poți dovedi, să fie dublată de seriozitate, dârzenie și muncă. Și bineînțeles, asigurată de suportul decidenților din domeniul unde excelezi, în cazul lor 2 antrenori fiind vorba despre colegul lor de generație Răzvan Burleanu, neaureolat de vreun succes fotbalistic măcar comparabil cu al celor 2, dar dotat cu știința managementului aplicat și o înțelepciune necaracteristică vârstei din buletin.

Pe Adi Mutu l-am cunoscut și susținut doar de la distanță până acum vreo 12 ani, moment în care l-am întâlnit și-apoi ne-am împrietenit, fiind vremurile în care era liderul Fiorentinei. Am suferit la propriu pentru toate derapajele lui din fotbal și viață, de nepriceput pentru mine, în condițiile în care mă convinsesem de inteligența, ba chiar de subtilitatea și sensibilitatea lui. Necazurile l-au maturizat însă, deși puteau foarte ușor să-l doboare definitiv, azi este un om încă tânăr care dovedește că și-a învățat lecțiile din viața tumultoasă, și-n mod evident se pregătește pentru al doilea val de succese din cariera lui de profesionist.

„Lecția lui Răzvan, Adi și Mirel este una usturătoare pentru toți bătrânii defetiști din societatea românească”

Lui Mirel Rădoi i-am admirat spiritul și disciplina din teren, uimit fiind atunci de capacitatea lui de a rezista în normalitate, „căpăcit” cvasi-cotidian de excesele comportamentale și verbale ale cuiva ca Gigi Becali (care-i mai era și naș!). L-am întâlnit anul trecut cu ocazia unor meciuri de fotbal, am putut să-l observ și să discutăm la cald, și-am înțeles bine potențialul care i-a asigurat performanțele. Azi, alături de Adi Mutu, ne dau amândoi speranțe consolidate că putem face din nou performanță internațională în sportul pe care-l iubim atât de mult (trebuie să evoc aici și măiestria lui Mihai Stoichiță, al cărui rol agregator pentru echipele naționale îl pot pricepe doar cei care sunt foarte apropiați de managementul FRF!).

Bineînțeles că vor fi și coborâșuri pe parcursul naționalelor noastre de fotbal, dar echipa pe care am evocat-o mai sus mi se pare de data asta pregătită să le administreze constructiv. Iar asta îmi dă un sentiment tonic, peste marasmul cotidianului nostru național, hărtănit și demoralizator.

Lecția lui Răzvan, Adi și Mirel este una usturătoare și pentru toți bătrânii defetiști din societatea românească, ce-au preferat doar să se autopromoveze între ei, pentru conservarea privilegiilor, prefăcându-se mereu că nu observă propria inadecvare la mediul public din ce în ce mai competitiv, respectiv extincția mediilor profesionale pe care le administrează (desigur, politica este exemplul pilduitor). Dar succesul celor 3, și al altora ca ei mai puțin notorii, este combustibilul ce-i poate reanima pe colegii lor de generație și din alte domenii competitive, care pot observa astfel mai lesne, care e rețeta de urmat pentru asigurarea performanței individuale și de grup, într-un spațiu atât de concentraționar cum este azi cel românesc.

BRAVO BĂIEȚI! HAI ROMÂNIA!„, este postarea lui Cozmin Gușă.

cozmin gusarazvan burleanurealitateamirel rădoiromaniaadi mutuechipa nationala