Alpinistul român care a dispărut astăzi în Munţii Făgăraş a fost găsit decedat. El a fost identificat drept Zsolt Torok, unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti din România, cel care a doborât mai multe recorduri în Himalaya.

Torok (45 de ani) a fost căutat mai multe ore de către echipe ale Salvamont Sibiu şi Argeş, de jandarmi sibieni şi argeşeni, dar şi de un elicopter al MAI.

Alpinistul român a fost găsit decedat. Se pare că a căzut din zona de abrupt„, a precizat şeful Salvamont Sibiu, Adrian David.

Crestele muntilor și alpinismul romanesc sunt mai sărace și mai triste de acum. A plecat dintre noi, răpus de marea sa pasiune, unul dintre marii alpiniști ai tarii, un caracter deosebit, un prieten al Salvamont Romania, un OM… În munca noastră, încărcarea psihica este mare în fiecare situație în care intervenim, dar, sunt momente în care aceasta depășește și puterea noastră de înțelegere și de acceptarea a cruntei realități. Condoleante familiei și tuturor celor care l-au cunoscut, i-au admirat și apreciat performantele. Ramas bun prieten drag!

Publicată de Salvamont Romania – Dispeceratul National Salvamont pe Sâmbătă, 17 august 2019

Ministrul de Interne, Mihai Fifor, a transmis un mesaj în urma decesului alpinistului Zsolt Torok.

Ramas bun, prieten drag…Dumnezeu sa te odihneasca in pace!

Publicată de Fifor Mihai pe Sâmbătă, 17 august 2019

În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya și a reușit, alături de Vlad Căpuşan, două premiere naționale și o premieră mondială, fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri.

În 2013, alpinistul din Arad a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc.