Tot ce voiai să știi de vaccinul anti-coronavirus! Date actualizate. Când vom avea ANTIDOTUL

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat duminică, 05 aprilie 2020, ora 12:19,
vaccin-coronavirus-sars-cov-2(2)
vaccin-coronavirus-sars-cov-2(2)

Numărul oamenilor infectați cu noul coronavirus crește alarmant de la o zi la alta, iar descoperirea unui vaccin a devenit prioritatea zero în mai multe laboratoarele de cercetare din întreaga lume.

S-a demonstrat deja că sistemul imunitar uman poate învinge virusul SARS-CoV-2, însă imunizarea populației prin îmbolnăvire nu este luată în calcul de liderii țărilor afectate de acest virus, deoarece ar provoca sute de mii sau chiar milioane de decese la nivel global în rândul persoanelor vulnerabile, cum ar fi bolnavii sau persoanele peste 65 de ani.

În aceste condiții descoperirea unui antidot a devenit primordială.

De ce nu avem deja un vaccin?

SARS-CoV-2 face parte din familia coronavirusurilor, la fel ca SARS-CoV-1 (care a generat epidemia SARS din 2003) și MERS-CoV (care a generat epidemia MERS în 2012).

Așadar, dacă odată cu cele două epidemii s-ar fi demarat și cercetările pentru descoperirea unui vaccin, acum poate că nu am mai fi trecut prin aceste momente complicate.

Atunci de ce nu s-a încercat descoperirea unui vaccin pentru SARS-CoV-1 sau MERS-CoV? Sunt voci care susțin că acest lucru se datorează exclusiv faptului că marile companii farmaceutice nu au dorit să investească zeci de milioane de dolari pentru descoperirea unui antidot care are o arie de adresare atât de redusă.

• Institutul din Timișoara, detalii de ultimă oră! „Să lămurim odată pentru totdeauna: Avem vaccinul împotriva COVID-19!”

De câte vaccinuri ar fi nevoie

Dacă epidemiile de SARS-CoV-1 sau MERS-CoV, care au dus împreună la îmbolnăvirea a 10500 de oameni și decesul a 1650, nu au prezentat interes pentru companiile farmaceutice, lucrurile stau cu totul diferit în ceea ce privește pandemia ce SARS-CoV-2, care ar putea îmbogăți firma care va descoperi antidotul pentru acest virus.

E nevoie de un număr foarte mare de vaccinări pentru ca populația să fie imunizată împotriva SARS-Cov-2. Se estimează că două treimi din populația globului ar trebui imunizată, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de peste patru miliarde de doze de vaccin.

Cursa vaccinării

„Genomul virusului SARS-CoV-2 a fost descoperit la scurt timp după apariția lui, deci companiile farmaceutice au cu ce lucra. Un vaccin aduce în corp un virus sau doar părți din el, pentru a ajuta organismul să dezvolte anticorpi, să lupte cu virusul, să devină imun”, scrie Digi 24.

Potrivit unui articol din Visual Capitalist, o organizație media care realizează materiale grafice pe subiecte de impact, sunt șase companii aflate în stadii mai avansate de dezvoltare a vaccinului anti-coronavirus.

  • Moderna, SUA, aflată în fază de testare (a injectat deja o doză de vaccin unui pacient uman)
  • CanSino Bio, China, aflată în fază de testare, a avut descoperiri și în cazul virusului Ebola
  • Universitatea Oxford, Marea Britanie, aflată în fază de testare
  • Shenzen Geno-Immune Institute, China, aflată în faza de testare
  • Research Group, Olanda, aflată în faza de testare
  • Murdoch Children Research Institute, Australia, aflată în faza de testare

vaccin-coronavirus-sars-cov-2

În mod normal descoperirea unui vaccin durează 10 ani, asta din cauza normelor impuse de autoritățile de reglementare. Totuși este de așteptat ca vaccinul anti-coronavirus să ajungă pe piață încă din această toată, iar acest lucru este permis deoarece autoritățile de reglementare din industria medicamentelor au scurtat termenele impuse de cercetare.

România lucrează la descoperirea unui antidot

Cercetători de la Institutul Oncogen, din cadrul Spitalului Județean din Timișoara, susțin că dețin 1.000 de doze de vaccin, care urmează să fie supuse procedurilor de testare.

„Vaccinul produs de noi nu conține virusul, ci doar componente proteice. Nu este infecțios. Nu conține material genetic.

virgil-paunescu-vaccin-coronavirus

Îl testăm pe celule umane ale sistemului imunitar, să vedem dacă răspund la anticorpi. Testarea în faza I, pe pacienți, cel mai devreme la vară. Testarea în faza II sperăm la toamnă, dacă primim aprobare de la Agenția Medicamentului”, a spus Virgil Păunescu, directorul institutului Oncogen, la Digi 24.

Citește și ♦ NEWS ALERT | Raed Arafat a făcut anunțul! Starea de urgență se prelungește. Până când vom rămâne în casă

sars-cov-2coronavirusvaccin coronavirusCovid-19