Țiriac a câștigat ‘meciul’ cu Ministerul Transporturilor! Decizia luată privind calea ferată între gară și aeroport

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat luni, 13 ianuarie 2020, ora 18:18,
Patinoar-Telekom-Arena-3
Patinoar-Telekom-Arena-3

Ion Țiriac s-a întâlnit cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode, cu reprezentanții CFR și cu cei ai constructorului căii ferate care va lega Gara de Nord cu Aeroportul Otopeni. Fundația Ion Țiriac a anunțat că salută decizia Ministrului Transporturilor de a sprijini continuarea funcționării Patinoarului Țiriac.

Calea ferată ar trebui să treacă prin spatele patinoarului ultramodern construit de către Ion Ţiriac în zona Otopeni și care a costat 3,6 milioane de euro.

În urma întrevederii, s-a decis să se ridice un zid între calea ferată și patinoar, pentru diminuarea vibrațiilor și a zgomotului. În plus, va fi amplasată o stație de tren în imediata apropiere a patinoarului.

Temele principale de discuție s-au axat pe identificarea soluțiilor pentru minimizarea impactului negativ asupra proiectelor de interes public ale Fundației Ion Țiriac din orașul Otopeni, în special Patinoarul Țiriac-Telekom Arena, în perspectiva dezvoltării traseului liniei feroviare menționate anterior.

În cadrul întâlnirii, am constatat cu bucurie deschiderea ministrului Lucian Bode de a găsi soluții pentru continuarea funcționării patinoarului atât pe parcursul lucrărilor la linia feroviară, cât și ulterior finalizării acestora. Adresăm, pe această cale, mulțumiri domniei sale pentru decizia de a sprijini măsurile ce se impun a fi implementate pentru menținerea integrității structurale a patinoarului, astfel încât acesta să poată asigura continuitate copiilor care urmează cursurile școlilor de patinaj și de hockey, precum și miilor de persoane care utilizează patinoarul în scop recreativ.

Măsurile ce urmează a fi implementate, în perioada imediat următoare, vizează asigurarea funcționării optime și în condiții de siguranță ridicată, pe termen lung, a Patinoarului Țiriac- Telekom Arena. Astfel, spre exemplu, se vor monta o serie de elemente constructive necesare pentru diminuarea vibrațiilor și a zgomotului, precum și pentru garantarea funcționării în siguranță a facilității sportive.

O concluzie utilă ce a reieșit din discuție se referă la beneficiile construirii unei stații de tren în imediata apropiere a patinoarului care să ofere o accesibilitate mai bună pentru sportivii care doresc să utilizeze Patinoarul Țiriac-Telekom Arena, precum și pentru alte obiective de interes din proximitate.

Anterior, Fundația Ion Țiriac a atras, în mai multe rânduri, atenția reprezentanților statului român și a opiniei publice în legătură cu modul în care dezvoltarea liniei ferate periclitează continuarea activității patinoarului.  În trecut, cererile noastre nu s-au bucurat de aceeași deschidere, nefiind tratate cu interes și cu prioritate de reprezentanții Ministerului Transporturilor„, se arată într-un comunicat.

Guvernul României s-a angajat față de UEFA să termine o cale ferată rapidă între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni înainte de EURO 2020.

Valoarea lucrării este de aproape 400 de milioane de lei, fără TVA, potrivit Ministerului Transporturilor. Este vorba despre un tronson de cale ferată de 2,95 kilometri, care urmează să se desprindă din magistrala care merge de la Gara de Nord către Urziceni, să treacă prin spatele patinoarului ridicat de Ion Țiriac la Otopeni, să traverseze DN1 și să ajungă la aeroport în zona terminalului Plecări.

gara de nordion țiriacaeroportul otopeniministerul tineretului si sportuluițiriaccale feratapatinoarministerul transporturilor