Sindicatul fotbaliștilor atacă cluburile, FRF și LPF! “Costul crizei este suportat doar de către statul român şi sportivi”

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România (AFAN) a lansat un atac fără precedent la adresa cluburilor, Federației Române de Fotbal și Ligii Profesioniste de Fotbal. Mărul discordiei este decizia potrivit căreia statul va plăti 75% din salariile fotbaliștilor, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie.

Pe fondul suspendării competițiilor din cauza pandemiei de coronavirus, mai multe cluburi din Liga 1 au anunțat instituirea șomajului tehnic pentru jucători și staff. Alte cluburi au redus salariile cu până la 50%.

AFAN critică faptul că întregul cost al crizei provocate de COVID-19 este suportat doar de către statul român şi sportivi, cluburile preferând să apeleze la șomajul tehnic.

AFAN apreciază că nu este firesc ca întregul cost al acestei crize să fie suportat doar de sportivi şi de stat, soluţia echitabilă fiind aceea ca, în urmă unui proces de negociere, să se găsească o soluţie de echilibru în suportarea costurilor între cluburi, sportivi şi stat. Din păcate, am luat act de comportamentul unor cluburi care au aruncat la coşul de gunoi scenariile care implicau buna-credinţă în gestionarea prezenţei situaţii. Ne confruntăm cu tot felul de speţe, unele mai aiuritoare decât altele, în care, din păcate, costurile sunt suportate doar de stat şi nu în ultimul rând de sportivi, unii dintre aceştia alegându-se cu reducerea brutală a drepturilor contractuale până la sfârşitul anului 2021!

Constatăm cu amărăciune (fără surprindere, în unele cazuri) faptul că anumite cluburi aşteptau cu nerăbdare o astfel de conjunctură pentru a-şi ascunde incompetenţa managerială sub umbrela unor ipotetice pierderi suferite prin întreruperea campionatului! Incompetenţă managerială care se traduce prin incapacitatea de atragere, printr-un marketing bine structurat, de fonduri suplimentare.

Observăm cu tristeţe că, în unele cazuri, nu se încearcă doar minimizarea pierderilor proprii aferente perioadei actuale ci se doreşte extinderea (cu 6 luni, 1 an sau chiar mai mult) perioadei în care veniturile jucătorilor să fie diminuate! În ritmul acesta să nu mire pe nimeni dacă unele cluburi vor încerca diminuarea veniturilor sportivilor până la nivelul ‘veniturilor’ unui sportiv amator.

Singura explicaţie pentru un astfel de tip de comportament este doar ‘amatorismul’ care bântuie prin birourile acestor cluburi. Solidaritatea pentru traversarea mai uşoară a acestei perioade a rămas doar la nivel declarativ! Nu înţelegem pasivitatea LPF şi FRF în condiţiile în care acestea ar fi trebuit să fie cele care măcar să recomande un pachet de măsuri echitabile menite să regleze prezenţa situaţie în sensul împărţirii costurilor acestei perioade.

Dar, probabil, este mult mai ‘rentabilă’ o tăcere care are drept consecinţă aruncarea exclusivă a pierderilor în spinarea statului român şi a jucătorilor decât recomandarea că o parte din costuri să fie suportată de către membrii electori (cluburile sportive)“, este comunicatul sindicatului fotbaliștilor din România.

CITEȘTE ȘI -> Coronavirus | Guvernul anunță facilități pentru sportivi. “Am clarificat modul în care cluburile vor fi sprijinite în perioada grea”