O dată la patru ani, turneele finale ale Campionatului Mondial scot la iveală cele mai importante tendinţe tehnice şi tactice ale jocului de fotbal. Grupul de Studiu Tehnic al FIFA a publicat raportul final al Mondialului din 2018, iar concluziile sunt extrem de interesante.

Importanţa organizării defensive, viteza jocului de contraatac, gestionarea fazelor fixe şi capacitatea oricărui jucător de a coordona acţiunile de atac sunt trăsăturile echipelor de succes în 2018. Iată cele mai importante concluzii ale grupului de studiu condus de Carlos Alberto Parreira:

  • echipa cu cea mai bună posesie, Spania (69%), a fost eliminată în optimi, în timp ce campioana mondială, Franţa, a fost a 19-a în clasamentul echipelor cu cele mai bune procente la acest capitol;
  • Serbia a fost echipa cu cei mai mulţi kilometri alergaţi (113 în medie pe meci). Campioana mondială, Franţa, a fost pe locul 28 la acest capitol!
  • a crescut dramatic eficienţa şuturilor din afara careului: cu acest procedeu s-a înscris un gol la 29 de încercări, faţă de un gol la 42 de încercări la Mondialul din Brazilia (2014);
  • unul din 29 de cornere a fost transformat în gol, faţă de unul din 36 în 2014 şi unul din 62 în 2010!
  • rolul playmaker-ului clasic a dispărut, chiar dacă au existat fotbalişti determinanţi pentru echipele lor, precum Luka Modrid sau Paul Pogba.

Din Grupul de Studiu Tehnic al FIFA au mai făcut parte Marco van Basten, Emmanuel Amunike, Bora Milutinović, Andy Roxburgh şi Pascal Zuberbühler. Rapoartele legate de Campionatele Mondiale sunt elaborate încă din 1966 şi transmise tuturor federaţiilor afiliate la FIFA. Întregul material poate fi analizat AICI.