Fanii englezi ai echipelor Arsenal și Londra, precum și alte nume importante din lumea fotbalului, au lansat un atac fără precedent la adresa conducerii UEFA. Forul european este pus la zid pentru numărul mic de bilete pe care l-a alocat suporterilor celor două finaliste ale Europa League.

Finala Europa League, Chelsea – Arsenal, se va juca pe 29 mai în Azerbaidjan, la Baku. 

Stadionul Olimpic din Baku are o capacitate de peste 68.000 de locuri, dar cele două cluburi din Anglia au primit câte 6.000 de bilete.

Pe internet, biletele pentru această partidă se vând și cu 6.000 de euro. UEFA a oferit o explicație cel puțin bizară pentru numărul mic de bilete alocate finalistelor – e greu să ajungi la Baku.

Bazându-ne pe recentele experienţe cu finala Europa League şi Supercupa Europei în diverse locuri, numărul suporterilor finalistelor Europa League care cer bilete poate varia mult de la club la club. Bineînţeles, este imposibil să prevedem ce cluburi vor ajunge în finală, ţinând cont că gazda este aleasă cu aproximativ doi ani înainte. Luând în considerare cele de mai sus şi, cel mai important, locul geografic şi capacitatea logistică a aeroporturilor din jurul oraşului gazdă, s-a considerat că aproximativ 15.000 de spectatori vor putea călători din străinătate (incluzând fanii finalistelor şi alţi spectatori) la Baku.

Oferirea mai multor bilete fanilor finalistelor, fără nicio garanţie că ei vor putea să-şi aranjeze o călătorie potrivită ca să ajungă la Baku, nu ar fi fost o opţiune responsabilă. Ţinând cont de aceste circumstanţe, pentru finala Europa League din acest an, de la Baku, au fost oferite câte 6.000 de bilete finalistelor„, se arată într-un comunicat UEFA.

Fanii englezi se plâng și de faptul că ar trebui să achite peste 1.000 de euro pentru o călătorie la Baku. Și drumul este unul complicat, cu multe ore pierdute. Călătoria cu avionul durează între 6 și 10 ore. Călătoria cu trenul poate dura peste patru zile, cu 11 escale.

Responsabilii din cadrul UEFA care decid locul finalelor, nu ştiu ce servesc la micul dejun…Baku, nu am nici cea mai mică idee cum se ajunge acolo, nici nu ştiu dacă există zboruri directe. Aceste decizii trebuie mai bine gândite, luate cu mai mult respect pentru fanii echipelor atunci când sunt decise oraşele care vor găzdui finalele. Nu ştiu cum au făcut dar este iresponsabil”, a spus Jurgen Klopp, antrenorul lui Liverpool, citat de BBC.