OPINIE | Samsarii

Cel mai scump transfer din istoria primei divizii din România este umbrit de un circ pe care presa l-a devorat cu apetenţa unor scatofili. “SAMSÁR, samsari, s. m. Persoană care intermediază afaceri de vânzare-cumpărare; misit. ♦ Fig. Persoană care face din orice lucru obiect de negoț”

Nişte analfabeţi funcţional care cred, de la primul până la ultimul, că undeva în lumea asta există o ţară numită “Saudia” şi-au pus poalele în cap pentru a-şi împărţi câteva sute de mii de euro pe care oricum nu îi merită.

În lumea WyScout-ului şi a InStat-ului, cluburile profesioniste îşi găsesc talentele fără recomandarea nimănui, iar preţul îl face piaţa. Altfel spus, fiecare jucător valorează atât cât este dispus să plătească clubul care îl doreşte. Rolul unui agent adevărat este să îşi consilieze clientul, adică jucătorul, să îi obţină cel mai bun contract posibil, să îl reprezinte. Să îl ajute să se integreze, să negocieze în numele său şi alte contracte sau parteneriate. Nu să cerşească efectiv comisioane pe care nu le merită, nici de la clubul care vinde, nici de la clubul care cumpără.

Interesant este însă să vezi cum se transformă oameni care pretind că au averi de multe milioane de euro. Cum se schimbă discursurile în câteva zile de la “Becali, familia mea, cel mai corect” la “Becali, om de nimic, fără nimic sfânt”, în funcţie de numele samsarului care a împuşcat comisionul. Cum poate intra cineva la o emisiune în direct chiar dacă acolo unde se află ora locală este 3 dimineaţa doar pentru a mai turna o doză de venin…Şi, mai interesante de atât, sunt ameninţările pe faţă cu dezvăluiri cu iz penal…Vă rugăm, domnule Becali, mai deranjaţi-o pe doamna impresar.

Abia aşteptăm să vedem ce vom afla atunci când “va scoate foc pe nări!”