Asociaţia Organizaţiilor Naţionale Antidoping (NADO) a cerut măsuri dure împotriva Rusiei, după ce echipa de specialiști a Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) trimisă la Moscova nu a reuşit să intre în posesia datelor laboratorului rus antidoping.

Agenţia Mondială Antidoping a confirmat că Rusia a depăşit termenul fixat pentru data de 31 decembrie 2018, pentru a oferi datele laboratorului antidoping de la Moscova, condiţie necesară pentru ridicarea sancţiunilor aplicate acestei ţări.

Potrivit Reuters, Comitetul independent al WADA se va reuni la 14 şi 15 ianuarie pentru a examina acest caz.

Importanţa acestei situaţii nu justifică acordarea a încă două săptămâni Rusiei pentru a se conforma cerinţelor. După mai bine de trei ani de revizuiri, indecizii şi compromisuri, ca răspuns la cel mai grav scandal de dopaj din istoria sportului, a venit timpul să demonstrăm că niciun individ, nicio naţiune, nimeni nu este scutită de respectarea Codului mondial antidoping„, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Organizaţiilor Naţionale Antidoping.

În 2016, Rusia s-a aflat în centrul unui scandal de dopaj, după dezvăluirile juristului canadian Richard McLaren. Acesta a dovedit existenţa unui sistem de dopaj instituţionalizat în sportul rus, cu implicarea serviciilor secrete (FSB), inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014, ce au avut loc la Soci. 

Descoperirea a dus la excluderea Rusiei de la Jocurile Olimpice din 2018, însă Comitetul Olimpic Internațional a acceptat ca unii dintre sportivii ruși să poata concura la PyeongChang sub drapel neutru.