Rusia a fost suspendată de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) de la toate competiţiile sportive majore timp de patru ani, ca urmare a scandalului de dopaj.  Premierul rus Dmitri Medvedev denunță o „isterie antirusească devenită cronică”.

În urma acestei decizii, Rusia nu va putea fi prezentă cu delegaţii proprii la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo din 2020 şi la Olimpiada de iarnă de la Beijing din 2022, scrie BBC.

Sportivii ruși vor putea concura sub steag neutru. Rusia va ataca această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Toate aceste decizii se repetă contra unor sportivi care au fost deja pedepsiţi, ceea ce ne face să ne gândim la o continuare a unei isterii antiruseşti devenită cronică. Este clar că există multe probleme în lumea noastră sportivă, dar instanţele sportive competente trebuie să reacționeze„, a spus Dmitri Medvedev, citat de agenția TASS.

Prezența Rusiei la Cupa Mondială de fotbal din Qatar din 2022 este de asemenea pusă în pericol. FIFA a anunţat că așteaptă confirmări din partea Agenţiei Mondiale Antidoping.

În schimb, Rusia va putea juca la Campionatul European de fotbal din 2020, la care oraşul Sankt Petersburg este gazdă, deoarece competiţia organizată de UEFA nu este considerată ca fiind una „majoră” în raport cu deciziile antidoping.

Scandalul de dopaj din Rusia

În 2016, Rusia s-a aflat în centrul unui scandal de dopaj, după dezvăluirile juristului canadian Richard McLaren. Acesta a dovedit existenţa unui sistem de dopaj instituţionalizat în sportul rus, cu implicarea serviciilor secrete (FSB), inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014, ce au avut loc la Soci. 

La începutul anului 2019, Agenţia Mondială Antidoping a confirmat că Rusia a depăşit termenul fixat pentru a oferi datele laboratorului antidoping de la Moscova, condiţie necesară pentru ridicarea sancţiunilor aplicate acestei ţări.

Rusia a fost deja exclusă de la Jocurile Olimpice care au avut loc la Rio de Janeiro (2016, Brazilia) şi PyeongChang (2018, Coreea de Sud). La Pyeongchang, 168 de sportivi ruşi au concurat sub steag neutru.