Probleme cu 80 de zile înaintea începerii JO de la Paris: poliţiştii au făcut un apel la grevă

Articol de Gabriel Ion - Publicat marți, 07 mai 2024, ora 21:18,
JO 2024
JO 2024

Şapte sindicate ale poliţiştilor municipali au depus un anunţ de grevă în Franţa, între 14 iulie şi 15 august, în timpul Jocurilor Olimpice.

Politiștii se plâng că ai lor colegi ies la pensie cu o pensie sub pragul sărăciei

Ei au anunțat și „acţiuni colective sau individuale” în timpul trecerii flăcării olimpice pentru a-şi apăra revendicările, mai ales salariale.

În timpul trecerii flăcării olimpice, care ajunge miercuri pe teritoriul Franţei la Marsilia (sud) înainte de a străbate ţara timp de două luni şi jumătate, vor fi depuse alte „preavize naţionale şi lunare de grevă” în vederea „acţiunii colective sau individuale”, au indicat cei şapte semnatari.

Colectivul consideră că guvernul „continuă a se preface că nu înţelege”. „El ne aude, dar nu ne ascultă!”, a afirmat colectivul. „Este scandalos că unii poliţişti municipali ies la pensie la 64 de ani cu o pensie sub pragul sărăciei”, au scris semnatarii.

„Este exclus ca în timpul Jocurilor Olimpice, poliţiştii municipali, consideraţi de autorităţile publice drept simpli angajaţi municipali, să compenseze lipsa de agenţi ai forţelor statului sau să îndeplinească misiunile lor zilnice”, au avertizat aceştia.

Primăria Parisului, căreia îi este greu să recruteze oameni pentru poliţia sa municipală, mizează acum pe un efectiv de 2.000 de agenţi pentru Jocurile Olimpice (26 iulie – 11 august), în locul celor 5.000 de agenţi promişi în 2020 de primarul socialist Anne Hidalgo.

Pentru ştafeta flăcării olimpice în Paris (14-15 iulie, apoi 26 iulie), Ministerul de Interne prevede un efectiv de 18.000 de oameni, dintre care 1.600 de poliţişti şi jandarmi.

Pe 26 iulie, 45.000 de poliţişti şi jandarmi trebuie să asigure securitatea ceremoniei de deschidere pe Sena.

Sindicatul gunoierilor din Paris a depus preaviz de grevă pentru o parte din mai şi toată vara, incluzând deci perioada Jocurilor, pentru a obţine o creştere salarială, precum şi o „primă excepţională”.