Victor Gîlceavă, șeful Brigăzii de Poliție Rutieră București, a declarat că fostul tenismen Ilie Năstase a fost urmărit și blocat în trafic de către polițiști, întrucât voia să fugă, a refuzat controlul etilotest și a avut un comportament agresiv.

Năstase (71 de ani) a fost reținut de două ori de către poliție în ultimele 12 ore, mai întâi pentru conducerea autoturismului în stare de ebrietate, apoi în timp ce conducea un scuter, pentru că a trecut pe culoarea roșie a semaforului și a depășit linia continuă.

În jurul orei 04:45, un echipaj al Poliției Rutiere București care se afla pe Șoseaua Nordului a efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism. Conducătorul auto a oprit inițial, după care, în urma unor discuții sumare cu agentul de poliție care a solicitat documentele pentru control, s-a pus în mișcare fără a avea acceptul polițistului, fiind necesară urmărirea și oprirea în trafic, după aproximativ 200 de metri, prin blocarea acelui autovehicul. Conducătorul auto a refuzat controlul etilotest, a devenit agresiv, manifestând o atitudine neprincipială. A fost necesară încătușarea acestuia.

Întrucât a refuzat să se supună testării privind prezența alcoolului în aerul expirat, persoana în cauză a fost condusă la Institutul de Medicină Legală, pentru recoltarea de probe biologice. Rezultatul testării a fost 0,55 miligrame pe litru în aerul expirat, valoare care conferă obligativitatea recoltării probei de sânge. A fost supus și unui test privind consumul de substanțe stupefiante, rezultatul fiind negativ. A fost întocmit un dosar penal și a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 RON.

În jurul orei 11, același conducător auto a fost depistat în trafic, în zona Șoseaua Ștefan cel Mare, conducând un motociclu fără a avea acest drept; permisul de conducere nu avea valabilitate. În plus, cel în cauză a prezentat un permis de conducere necorespunzător categoriei vehiculului. A fost întocmit cel de-al doilea dosar penal. Șoferul a fost observat în trafic în timp ce efectua un viraj stânga peste marcajul continuu, faptă pentru care a fost sancționat cu 1.305 RON„, a spus Gîlceavă în cadrul unei conferințe de presă.

Șeful Poliției Rutiere a recunoscut că a fost folosită forța pentru a-l imobiliza pe Ilie Năstase, întrucât fostul tenismen nu a vrut să iasă din mașină și să coopereze cu polițiștii.

Vă asigur că lucrătorii Brigăzii Rutiere au aplicat prevederile legale. Procedura încătușării a fost respectată întocmai și există imagini filmate care reprezintă probe la dosarul cauzei. [Ilie Năstase] nu a fost târât, a fost doar scos din autovehiculul în care se afla, apoi a fost încătușat. Ilie Năstase nu se afla singur în autovehicul, la momentul opririi„, a mai declarat Victor Gîlceavă.

Ilie Năstase a venit la Spitalul Floreasca, acuzând răni la mâini și la spate, după ce a fost încătușat.

A venit să se constate niște echimoze la nivelul antebrațului stâng. Atât“, a declarat doctorul Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca.