Pista de trap a Hipodromului din Ploiești a primit aviz pentru 2018!

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat luni, 02 aprilie 2018, ora 17:46,
hipodrom
hipodrom

O comisie formată din reprezentanţi ai CSM Ploieşti, ai Agenţiei Naţionale de Zootehnie şi ai crescătorilor de cai a verificat la sfârșitul săptămânii trecute pista de trap a modernului Hipodrom din Ploiești.

După efectuarea măsurătorilor și verificarea calității pistei, comisia a decis acordarea avizului.

Conform csmploiesti.ro, comisia a fost alcătuită din Claudiu Coman (şef Complex Hipodrom), Cătălin State (inspector de specialitate Complex Hipodrom), Petruţa Tureac (Responsabil Registru Genealogic Agenţia Naţională pentru Zootehnie), ing. Mihai Prună (reprezentant Regia Naţională a Pădurilor Romsilva DCEAC Herghelia Dor Mărunt), Tiberiu Nan (reprezentant Asociaţia Calului de Trap) şi Marian Manea (reprezentant Federaţia Română de Trap).

De asemenea,  într-o şedinţă ce a urmat procesului de avizare a pistei şi la care a participat şi coordonatorul activităţii de pe Hipodrom, Lucian Rădulescu, s-au stabilit alte câteva repere ale perioadei precompetiţionale, după cum urmează:

– la începutul lunii aprilie, reprezentanţii Complexului Hipodrom vor merge la Agenţia Naţională pentru Zootehnie pentru a fi avizat Regulamentul de Trap pe anul 2018;

– s-au stabilit trei sesiuni de examinare pentru acordarea licenţelor pe anul 2018, în datele de 11, 18 şi 25 aprilie;

– s-au stabilit trei sesiuni de curse de calificare, în zilele de 12, 19 şi 26 aprilie.

ISTORIC HIPODROM PLOIEȘTI

Hipodromul de trap din Ploieşti a găzduit primele curse în 1961, după demolarea hipodromului din Bucureşti, petrecută în 1960. Se spune că, pe 26 martie 1961, unul dintre cei mai cunoscuţi driveri ai României, Mircea Ştefănescu, i-a încolonat pe cei 200 de cai de la hipodromul bucureştean şi i-a adus la Ploieşti, drumul fiind parcurs în 9 ore. În prima duminică a lunii aprilie a aceluiaşi an a avut loc primul derbi de trap la Ploieşti, câştigat chiar de Mircea Ştefănescu, cu armăsarul Florinel.

Iniţial, clădirea principală, tribunele şi turnul arbitrilor se aflau pe partea opusă actualei construcţii. Conform cronicilor vremii, recordul de spectatori s-a consemnat la Derbiul de Trap din 1970, câştigat de armăsarul Talion, condus de Gică Tănase, la care au asistat circa 11.000 de oameni.

În 1983, s-a dat în folosinţă o nouă tribună principală, modificându-se atât locul de plecare în curse, cât şi sosirea. În anul 2005, hipodromul a fost concesionat societăţii Ippodromi & Citta, care însă nu a respectat contractul încheiat cu Primăria Municipiului Ploieşti, iar litigiul apărut a fost soluţionat favorabil municipalităţii. După o pauză de patru ani, în 2010, s-au reluat cursele de trap pe hipodrom.

În 2014, la Hipodromul Ploieşti au demarat ample lucrări de modernizare şi extindere, care au fost finalizate în luna octombrie a anului 2016.

Noua construcţie are două piste, una pentru trap şi una pentru galop, precum şi o cale de rulare pentru maşina arbitrilor, ambulanţă şi alte servicii. Hipodromul are 7 grajduri, fiecare cu câte 27 de boxe, salivarium cu 19 boxe şi cabinet veterinar. Noua tribună este compusă din două corpuri distincte. Hipodromul mai este prevăzut cu hangar instalaţii preepurare şi depozitare sulky, hangar de întreţinere şi depozitare materiale, hangar pentru furaje şi depozitare temporară deşeuri şi spaţiu pentru înşeuare.

Prima reuniune oficială de trap pe noul Hipodrom a avut loc sâmbătă, 15 aprilie 2017.

marian maneacaiaviz 2018lucian radulescupista traphipodrom ploiestihipismcsm ploiesticurse de calificare